Palača HAZU: Održan tradicionalni Božićni koncert

Igor Kralj/PIXSELL

Tradicionalni Božićni koncert Zagreb održan je u srijedu u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) gdje je nastupio Hrvatski barokni ansambl u sastavu: Laura Vadjon (violina i umjetničko vodstvo), Tanja Tortić (violina), Ivan Jakšeković (violina i viola), Lea Sušanj Lujo (violončelo), Erazem Grafenauer (teorba) i Pavao Mašić (čembalo).

Hrvatski barokni ansambl izveo je djela istaknutih baroknih skladatelja Antonija Vivaldija, Matthewa Lockea, Henryja Purcella, Biagia Marinija i Arcangela Corellija, priopćio je Ured za odnose s javnošću HAZU.

Koncert je izravno prenosila Hrvatska televizija, a nazočnima se prije početka koncerta obratio predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić koji je poručio da je Akademija najviša hrvatska znanstvena, kulturna i umjetnička institucija koja promiče najviše vrijednosti nacije i promovira znanstveni, kulturni i umjetnički napredak oslanjajući se prvenstveno na priznati stvaralački i moralni autoriret svojih članova koji su stvorili trajno dobro nacije.

“Akademija promovira stajališta utemeljena na znanstvenim, stručnim i etičkim principima te trajne vrijednosti, djelujući kao korektiv društvenih zbivanja, glas razuma i savjest nacije. Danas je Akademija otvorena, okrenuta budućnosti i uključena u rješavanje aktualnih društvenih pitanja stvarajući novu Hrvatsku“, istaknuo je akademik Kusić. Podsjetio je da se Božićni koncert u atriju palače HAZU ispred Bašćanske ploče održava već šestu godinu zaredom u suradnji Hrvatske radiotelevizije s Razredom za glazbenu umjetnost i muzikologiju HAZU na čelu s akademikom Franom Paraćem.

Akademik Kusić istaknuo je da Božić nije samo vjerski blagdan, već je u svim zemljama zapadne kršćanske civilizacije to blagdan zajednice, okupljanja i obitelji.

“Božićna poruka stara je 2000 godina. Ona je univerzalna, promovira ljubav, optimizam i rođenje djeteta kao najvišu vrijednost svake zajednice. Božić daje poruku da dobro i ljubav uvijek pobjeđuju, iako nas život ponekad i demantira. Vjerujem da će ovi vrhunski umjetnici večeras u ovom hramu znanosti, kulture i nacionalnog bića Hrvatske uspjeti dočarati idilu i čaroliju Božića koje se svi sjećamo iz djetinjstva“, rekao je akademik Kusić.

Hrvatski barokni ansambl najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno vjernu interpretaciju instrumentalne i vokalno-instrumentalne glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha, na originalnim glazbalima i njihovim vjernim replikama. Ansambl je utemeljen 1999. i okuplja renomirane glazbenike mlađe generacije – instrumentaliste i pjevače, već afirmirane u izvođenju barokne glazbe. Uz stalne koncertne cikluse od po sedam koncerata u Hrvatskom glazbenom zavodu s tematski jasno osmišljenim programima hrvatskoga i inozemnog baroknog repertoara, redoviti su gosti brojnih domaćih i inozemnih festivala, među ostalima i na Varaždinskim baroknim večerima, Dubrovačkim ljetnim igrama, Splitskom ljetu, Osorskim glazbenim večerima i Pasionskoj baštini te na Festivalu duhovne glazbe srednjoeuropskih zemalja u Rimu.

Ansambl je, osim u Hrvatskoj, nastupao i u Austriji, Italiji, Njemačkoj, Belgiji, Španjolskoj, Švedskoj, Finskoj, Argentini, Kubi, Boliviji, Estoniji, Francuskoj, Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]