Svijet
Decoration icon

Pakistan

Pakistanski sud ostavio Šarifa na vlasti, no pokrenuo novu istragu

Autor:

epa04841220 Pakistani Prime Minister Nawaz Sharif speaks during a meeting with Russian President Vladimir Putin (not pictured) at the SCO (Shanghai Cooperation Organisation) summit in Ufa, the capital of Bashkortostan republic, Russia, 10 July 2015. Ufa hosted the BRICS (Brazil, Russia, India, China and South Africa) and SCO (Shanghai Cooperation Organisation) summits from 08-10 July.  EPA/BRICS/SCO PHOTOHOST / RIA NOVOSTI

Pakistanski Vrhovni sud u četvrtak je presudio da ne postoji dovoljno dokaza za ostavku premijera Navaza Šarifa zbog korupcije za koju ga optužuje oporba, no naredio je pokretanje nove istrage.

Odluka o otpuštanju Šarifa ostavila bi njegovu stranku na vlasti, ali bi donijela nestabilnost toj državi koja trenutno bilježi skroman rast i veću sigurnost, no u kojoj su građanska vlast i moćna vojska u sve napetijim odnosima.

Indeks pakistanske burze nakon objave odluke narastao je za 2 posto. Šarifa se smatra gospodarski orijentiranim političarem.

Dvojica od pet sudaca predložilo je da Šarif da ostavku, no oni su ostali u manjini.

Sud je naredio osnivanje istražnog tima koji će dva mjeseca istraživati navode da je troje od četvero Šarifove djece koristilo offshore tvrtke kako bi kupovali nekretnine u Londonu. Pakistanski premijer i njegova obitelj su odbacili te navode.

Analitičari i predstavnici oporbe tvrde kako je presuda udarac Šarifovom kredibilitetu i da će nalazi te istrage dodatno oslabiti premijera uoči općih izbora koji se održavaju u svibnju 2018. godine.

No Šarif i njegova vladajuća Pakistanska muslimanska liga Navaz zasad slave.

Njegova kćer i vjerojatna nasljednica Marjam Navaz Šarif na svom je Twitter profilu objavila fotografiju svoje obitelji koja slavi odluku suda.

“Spremni smo na sve vrste istraga”, istaknuo je Šarifov ministar obrane Kavaja Asif novinarima ispred sudnice.

Vrhovni sud je prošle godine pristao istražiti offshore bogatstvo Šarifove obitelji nakon što je čelnik opozicije Imran Khan zaprijetio uličnim prosvjedima nakon objavljivanja Panama Papersa 2015. godine. Khan je Šarifa tada pozvao da da ostavku dok se istraga ne dovrši.

Dokumenti Panama Papers, koji su procurili iz pravne tvrtke Mossack Fonseca iz Paname, pokazali su kako su Šarifova kćer i dvoje sinova u posjedu tvrtki registriranih na Britanskim Djevičanskim otocima koje su kupovale nekretnine u Londonu.

“Kako može nastaviti biti premijer kad je pod istragom? Koje je njegovo moralno uporište za ostanak na vlasti?”, naglašavao je Khan.

Šarif, jedan od najbogatijih Pakistanaca, prošle je godine u parlamentu rekao kako je bogatstvo njegove obitelji stečeno legalnim putem desetljećima prije no što je ušao u politiku.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)