Pacijentica liječnika i zastupnika Vrkljana: “Kako može biti u Saboru i u isto vrijeme potpisan na moju povijest bolesti?”

“Tog je dana sjedio u Saboru, a na mom nalazu je pisalo da me je pregledao iako me nije ni vidio” – tako bi se ukratko mogla opisati priča nezadovoljne pacijentice endokrinologa i saborskog zastupnika Milana Vrkljana, donosi RTL.

U stručnost liječnika Milana Vrkljana nikad nije sumnjala, rekla je pacijentica. Već deset godina njegova je pacijentica, no posljednje četiri godine, tvrdi žena – koja je htjela ostati anonimna, jer je ovisna o daljnjem liječenju na endokrinologiji – svojeg liječnika nije ni vidjela, ni čula.

Međutim, na svim njenim nalazima stoji samo njegovo ime, ne i ime osobe koja ju je doista i pregledala.

“Kako liječnik može biti u Saboru i u isto vrijeme potpisan na moju povijest bolesti?, pita se žena koja je svoju priču dala novinarima.

“Zar nije odgovoran za mene i za napisano? Zar ja kao pacijent trebam imati povjerenja u ovakvo liječenje?”, rekla je.

Iz Hrvatske udruge pacijenata kažu kako je ovo jedan od problema na koji ukazuju godinama.

”To nije u redu. Ja bih se čak usudio reći da je to kriminalno djelo za lažno predstavljanje. Po zakonu o zaštiti prava pacijenata svaki pacijent ima pravo na punu informaciju. Tko mu pruža uslugu, s kojim referencama i tako dalje. Poglavito, ne bi se smjelo događati da netko potpisuje otpusna pisma, a nije ni vidio pacijenta”, kazao je Mario Drlje, predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata.

Nije htio pred kamere

Prof. Vrkljan komentirao je pritužbe u telefonskom razgovoru za RTL.

Rekao je da on, kao šef najvećeg zavoda u državi i sa svojih 30 godina iskustva, ne želi komentirati pojedinačne izjave pacijenata. No pred kameru nije želio. Iz bolnice su potvrdili da su i oni primili prijavu protiv spomenutog liječnika.

”Pokrenut je postupak za utvrđivanje eventualnih nepravilnosti navedenih u anonimnoj pritužbi. KBC Sestre milosrdnice provjerit će sve navode iz dostavljene anonimne pritužbe i po potrebi poduzeti odgovarajuće mjere”, poručio je Zoran Vatavuk, v.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice.

Na poslu samo četiri puta u četiri mjeseca

Nije ovo prvi put da se propituje rad Milana Vrkljana. Tako je bivši ravnatelj Vinogradske bolnice Mario Zovak na novinarski upit još iz siječnja odgovorio da je u četiri mjeseca, točnije, u 120 dana, Milan Vrkljan na poslu bio samo četiri puta po dva do tri sata, ali nije sudjelovao u vizitama, radu s pacijentima i jutarnjim kolegijima. A liste čekanja na preglede stalno rastu.

”Tko je točno nadležan da ih kontrolira kad su došli, kad su otišli, koliko su obavili pretraga i tako dalje”, izjavio je Drlje.

A odgovor je: HZZO koji provodi redovne i izvanredne kontrole.

Milan Vrkljan posao u Saboru obavlja volonterski. Prima plaću iz bolnice i sa medicinskog fakulteta. Zajedno oko 26.500 kuna. A nalaze i preglede, barem kada je ova pacijentica u pitanju, odrađuje netko drugi, donosi RTL.

Komentiraj