epa

“Ovakva zabrana ima i jednu potpuno drugu konotaciju…”

Na odluku službenog Zagreba da ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin do daljeg nije dobrodošao u Hrvatsku, stižu brojne reakcije iz Beograda. Srpski dužnosnici ističu da ovakva odluka ne doprinosi poboljšanju odnosa između dvije države.

Da li o posjetu Aleksandara Vulina Hrvatskoj odlučuje Zagreb ili, kako je to jučer rekao ministar obrane Srbije, vrhovni zapovjednik Aleksandar Vučić. Upravo nakon te izjave ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske priopćilo je da Vulin nije dobrodošao u Hrvatsku

Gostujući na RTS-u ministar obrane Srbije ocjenio je da je takva odluka provokacija i pokušaj Zagreba da ušutka nekoga tko govori istinu o Jasenovcu.

Reagirala je i potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović koja kaže da je takva odluka predstavlja kršenje najosnovnijih prava na kojima počiva Europa.

“Sloboda kretanja i sloboda govora osnovna su prava na kojima počiva Europska unija. Međutim, ova europska pravila u Hrvatskoj očigledno ne vrijede. A ako se ovakva odluka donese u vrijeme kada se Srbi, Židovi, Romi i Hrvati sjećaju stradanja u ustaškom logoru Jasenovac, onda ovakva zabrana ima i jednu potpuno drugu konotaciju i poruku”, ocijenila je Mihajlović.

Iz Vlade Srbije poručuju da ovakva odluka službenog Zagreba ne doprinosi poboljšanju odnosa u regiji.  “Ne bih se miješao u politiku Vlade Hrvatske. Oni vode svoju politiku, mi znamo koju politiku vodi Vlada Srbije. Trudit ćemo se da kao Vlada, kao država, da najbolje odnose imamo sa svojim susedima, jer mislim da je to jedini način da i kao regija i kao ovaj dio Balkana prosperiramo i budemo uspješni i u ovom što radimo i da jednog dana budemo rame uz rame sa najrazvijenijim zemljama Europske unije”, rekao je ministar Zoran Đorđević.

Rasim Ljajić: Korak naprijed, korak nazad, kao i uvijek, kao da je 1998., a ne 2018. generalno u cijeloj regiji.

Gostujući u Novom danu N1 Srbije novinar Milan Mišić istakao je da odnosi Srbije i Hrvatske posljednjih godina nisu bili dobri, a da su sada dodatno pogoršani.

“Imali smo prvo Šešelja i njegovo navodno gaženje zastave od čega je napravljena jedna predstava, a sada imamo Vulinovu provokaciju koji kaže o njegovom posjetu odlučuje vrhovni zapovjednik. Nije čak rekao ni predsjednik Srbije da to malo ublaži nego je dao jednu vojnu dimenziju… Hrvatska je kao što znamo suverena zemlja i naravno da se osjetila pogođenom”, smatra Mišić.

Podsjetimo, jedan od političkih kriterija za pridruživanje Europskoj uniji je uspostavljanje dobrosusjedskih odnosa i pomirenje u regiji.

Komentiraj