Dvije referendumske inicijative nisu skupile dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma, potvrdio je na jučerašnjoj sjednici Vlade ministar uprave Lovro Kuščević. I kod referendumskog pitanja inicijative Istina o Istanbulskoj i kod dva referendumska pitanja inicijative Narod odlučuje pronađeno je više od po 40 tisuća nevažećih potpisa. Zbog toga je Hrvatska narodna stranka podnijela kaznenu prijavu protiv inicijativa.

O toj se temi sinoć raspravljalo i u HRT-ovoj emisiji ‘Otvoreno’. Ministar uprave Lovro Kuščević ponovio je kako je povjerenstvo napravilo stručno i objektivno mišljenje odnosno izvješće. Do velikog broja nepravilnosti došlo je, smatra ministar, zbog loše organizacije.

“Kad pogledam u zadnjih nekoliko mjeseci jasno je da se nije radilo o nikakvim ideološkim prijeporima već su određene političke grupacije koji imaju cilj destabilizaciju Vlade a nastale su preko ovakvih inicijativa, nastojale smanjiti izborni prag, postati vidljivi i zauzeti svoju poziciju u Saboru. Vidimo da do toga neće doći”, rekao je Kuščević. Istaknuo je kako dio nepravilnosti upućuje na povrede kaznenog prava. “Ali prepustimo to institucijama, kaznenu prijavu podnio je HNS i nema potrebe da je podnosi Vlada,” rekao je Kuščević.

Članica Organizacijskog odbora Inicijative “Narod odlučuje” Natalija Kanački izjavila je kako su u javnost pušteni nepotpuni podaci. Tvrdi da je velika većina nevažećih potpisa proglašena nevažećima jer su neki brojevi ispravljani, nečitko napisani. “Očekivali smo da će dva do tri posto potpisa biti nevažeći. To se pojavljuje na svakim izborima, ova inicijativa ne odstupa od drugih inicijativa”, izjavila je Kanački.

Kristina Pavlović, koordinatorica građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj”, istaknula je kako se službena vlast već na početku unaprijed odredila protiv referendumskih inicijativa. Podsjetila je kako je njihovoj inicijativi bilo zabranjeno prikupljanje u Rijeci, Puli te još nekim mjestima. “Vlada je svojim nečinjenjem naštetila inicijativi, onemogućila nam je promatrače. Podatak o 45.000 nevažećih potpisa je potpuno nevjerodostojan, ne vjerujemo da je svaki deveti potpisnik nešto krivo napravio”, izjavila je Pavlović.

Ministar Kuščević odgovoiro je kako je neprihvatljivo ako je jedan mrtvi potpisao. “Da ste proučili zakon, da ste išli s jednom inicijativom umjesto s tri, možda bi bolje prošli”, poručio im je, a odgovorio mu je Ladislav Ilčić.

“Gospodin Kuščević sad želi biti galantan, ovu rečenicu niste izgovorili kad su vam inicijative pisale brojne potpise za vrijeme skupljanja potpisa. Ministarstvo graditeljstva je donijelo odluku da je odluka gradonačelnika Obrsnela protuzakonita Premijer Plenković zna da Istanbulska konvencija ni u jednoj zemlji nije smanjila nasilje i da neće ni u Hrvatskoj. On je dobio naputak iz Bruxellesa i morao je poslušati, a ministarstvo je dobilo zadatak da ne dozvoli referendum”, kazao je čelnik stranke HRAST.

Ilčić je Kuščevića osobno i njegovo ministarstvo optužio za krivotvorenje potpisa. “Vi pitate za jedan potpis umrlog. Pa kako ja mogu znati da vi osobno ili neka vaša pomoćnica nje došla i na listu bilo jedne bilo druge inicijative nije upisala nekog umrlog? Čekajte, ja postavljam pitanje. Zašto nije mogao jednu devetku promijeniti u osmicu”, napao je Ilčić Kuščevića. Na to mu je ministar dobacio: “I tako tisuće ljudi”.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk rekao je kako nije bitan broj nevažećih potpisa već je bitno je li prikupljeno 374 tisuće potrebnih za pokretanje referenduma.

Potpredsjednik Sabora i zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin rekao je kako je navijao da skupe potpisi kako bi referendumska pitanja mogla doći pred Ustavni sud. “I da Ustavni sud kaže da je skandal na referendum postlati jedan ratificirani sporazum koji govori o nasilju nad ženama. A što se tiče manjina – to smatram uvredom par excelence – da vi imate moralnu hrabrost reći da postoje zastupnici prvog i drugog reda, oni koji mogu o nečemu odlučivati i koji ne mogu odlučivati. To ne smatram samo uvredom manjina već i osobnom uvredom nakon toliko godina u Saboru,” rekao je Radin.

Kanački je njegove izjave nazvala ‘čistom demagogijom’. Obraćajući se Radinu, Kanački je rekla kako se zalažu da on može osnovati stranku, dobiti 15 tisuća glasova i kao i svaki drugi zastupnik ući u Sabor.

Komentiraj