Otvorena izložba “Umjetnost Zagreba Lisabonu”

Pixabay

Zagreb i Lisabon obilježili su 40. obljetnicu prijateljstva izložbom “Umjetnost Zagreba u Lisabonu”, koja je u petak otvorena u Nacionalnom muzeju kočija u glavnome portugalskom gradu.

Riječ je o dvjema zasebnim izložbama u Nacionalnom muzeju kočija u Lisabonu – “Centripetalne fuge” slikara i grafičara Vatroslava Kuliša i “Zagreb iz drugog ugla” istaknutih fotografkinja Marije Braut i Slavke Pavić.

Pod zajedničkim nazivom “Umjetnost Zagreba Lisabonu”, građanima Lisabona predstavljena je zagrebačka povijest kroz objektiv umjetnica Marije Braut i Slavke Pavić, kao i umjetnički izričaj svjetski poznatoga hrvatskog kolorista Vatroslava Kuliša.

Nazočne na otvorenju izložbe pozdravio je, u ime zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić, koji je istaknuo kako vjeruje da će svi posjetitelji Nacionalnog muzeja kočija u sljedećih mjesec dana osjetiti duh zagrebačke povijesti i uživati u kolorističnim djelima suvremenoga zagrebačkog i hrvatskog slikarstva.

Lovrić je podsjetio da je susretom gradonačelnika Zagreba i Lisabona, Milana Bandića i Fernanda Medine, 11. srpnja ove godine, kada je potpisan Memorandum o razumijevanju, potvrđeno dugogodišnje prijateljstvo koje nas, kako je istaknuo, obvezuje na jačanje kulturnih i gospodarskih odnosa dvaju glavnih gradova.

Zajedničkim projektima Zagreb i Lisabon približit će svojim građanima tradiciju, kulturu i baštinu prijateljskoga grada, a kroz turističku i gospodarsku ponudu dodatno povezati institucije ovih dviju europskih prijestolnica, ističe se u priopćenju iz Ureda zagrebačkog gradonačelnika.

Otvorenju izložbe nazočili su i gradska vijećnica za kulturu Lisabona Catarina Vaz Pinto, direktorica Nacionalnog muzeja kočija Silvana Bessone i hrvatski veleposlanik u Portugalu Ivica Maričić.

Komentiraj