Otvorena izložba “Svijet treba znanost, a znanost treba žene”

Izložba “Svijet treba znanost, a znanost treba žene”, otvorena u srijedu u parku Zrinjevcu, predstavlja dosadašnje 54 laureatkinje prestižnoga Nacionalnoga programa stipendiranja “Za žene u znanosti”, te još četiri mlade znanstvenice nagrađene u ovoj jubilarnoj – 15. obljetnici.

Nacionalni program stipendiranja “Za žene u znanosti” (For Women in Scence) pokrenut je 2006. u organizaciji tvrtke “L’Oréal Adria” i Hrvatskoga povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija. Program se od tada ostvaruje uz pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i uz potporu Rektorskoga zbora Republike Hrvatske.

Netom prije otvorenja izložbe nagradu su primile četiri ovogodišnje laureatkinje – Jelena Bijelić, doktorica znanosti u području kemije, Ivana Lapić, specijalist medicinske biokemije i laboratorijske medicine, Ena Melvan, magistrica računarstva i matematike i Helena Virić Gašparić, magistrica inženjerka fitomedicine. Nagrada uključuje i pojedinačnu stipendiju od pet tisuća eura.

Stipendije se dodjeljuju kandidatkinjama, polaznicama doktorskoga studija na području prirodnih znanosti, medicine i zdravstva te biotehničkih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja, na završnom stupnju izrade doktorske disertacije, što u obrascu prijave potvrđuje izjava mentora. Sve stipendistice svoje doktorske disertacije izvode na hrvatskim sveučilištima ili znanstvenim institucijama.

Jedinstvena stipendija po propozicijama i kriterijima 

Predsjednik Izbornoga povjerenstva programa “Za žene u znanosti” akademik Zvonko Kusić istaknuo je da je riječ o jedinstvenoj stipendiji i po propozicijama i po kriterijima.

Objasnio je da su to stipendije za mlade znanstvenice u dobi do 35 godina koje su u završenoj fazi izrade doktorata iz prirodnih znanosti. Akademik Kusić podsjetio je da su do sada tu stipendiju primile 54 mlade znanstvenice. Zajedno s četiri ovogodišnje laureatkinje, trenutačno je 58 mladih znanstvenica koje su dobile tu stipendiju,

Akademik Kusić rekao je da za stipendije programa “Za žene u znanosti” vlada veliko zanimanje pa je tako na ovogodišnji natječaj stiglo 47 prijava . Dodao je kako se može reći da je ta stipendija ili nagrada postala prepoznata u akademskoj i znanstvenoj zajednici. Kako je istaknuo, nagrada za mlade znanstvenice u području prirodnih znanosti pokazala je da se ruše predrasude o preferiranim područjima znanstvenog istraživanja za koje se odlučuju žene.

Da je tomu tako, ocijenio je Kusić, potvrda su i ugledne međunarodne karijere koje su ostvarile dobitnice ove stipendije.

Na otvorenju izložbe bile su  i Vanya Panayotova, generalna direktorica L’Oreala Adria-Balkan i Rumunjske, te predstavnica Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija Rut Carek.

Izložba će biti postavljena do 30. lipnja pa će mnogi prolaznici Zrinjevcem moći vidjeti koje su mlade znanstvenice tijekom proteklih 15 godina svojim radom pridonijele ugledu znanosti u hrvatskom društvu. Također, moći će vidjeti i što ih je potaknulo na to da se bave upravo znanstvenim radom.

Jer, kako je istaknuo, cilj izložbe je informirali javnost o izvanrednim znanstvenim uspjesima, mladih znanstvenica, ali i potaknuli te inspirirali mlade djevojke i žene da odaberu znanost kao svoj životni put.

Komentiraj