Otvorena izložba “Hrvatski ratni plakat u Domovinskom ratu”

FaH

U sklopu obilježavanja 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja u galeriji Ministarstva obrane “Zvonimir” u ponedjeljak je otvorena izložba “Hrvatski ratni plakat u Domovinskom ratu” na kojoj je predstavljeno 45 originalnih plakata koji prikazuju ratna stradanje i stanje kulturne baštine u razdoblju od 1991. do 1995. godine.

“Ovo je jako dobro kako bismo se podsjetili da Hrvatska nije željela rat niti ga je tražila. Dobila je brutalan rat, a ovi plakati vraćaju sjećanja od Vukovara do Dubrovnika”, rekao je ministar obrane Ante Kotromanović.

Hrvatska je, podsjeća, doživjela brutalnu agresiju od jedne brutalne politike koja se preselila u BiH i na Kosovo.

“Izloženi su i plakati koji nisu vezani samo za prvu crtu obrane već pokazuju napore cijelog društva koje se aktiviralo u obrani domovine”, pojasnio je autor postava Marijo Reljanović.

Dio plakata, po sadržaju svojih poruka obraćaju se europskom i svjetskom javnom mijenju te su većinom su na enegleskom jeziku. Dio plakata, pojašnjava autor, izravno poziva u pristupanje postrojbi Hrvatskoj vojsci, dok dio njih jača moral, samopouzdanje i hrabrost hrvatskih vojnika.

Izložba će biti otvorena do 7. kolovoza 2015. godine, a može se besplatno razgledati radnim danom od 10 do 18 sati.

Komentiraj