HINA/ Darko VLAHOVIĆ

Otvoren summit Procesa Brdo-Brijuni u Tirani

Sastanak na vrhu Procesa Brdo-Brijuni, na kojemu bi se trebalo razgovarati o jačanju suradnje u jugoistočnoj Europi i približavanju zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji, formalno je otvoren u četvrtak ujutro u glavnom gradu Albanije Tirani.

Riječ je o redovitom godišnjem zasjedanju čelnika zemalja uključenih u inicijativu koju su 2013. zajednički pokrenule Hrvatska i Slovenija. Ovogodišnji summit organizirao je albanski predsjednik Ilir Meta, a na njemu još, uz supredsjedatelje inicijative hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i slovenskog predsjednika Boruta Pahora, sudjeluju i čelnici Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova, zemalja koje se nalaze u različitim fazama procesa približavanja EU-u.

Na summitu sudjeluje i visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini, te, kao počasni gost, poljski predsjednik Andrzej Duda.

Očekuje se da će po završetku summita biti prihvaćena zajednička izjava, a skup će također biti prilika za niz neformalnih razgovora i bilateralnih sastanaka – hrvatska predsjednica trebala bi se, kako je najavljeno, sastati s poljskim predsjednikom Dudom.

“Ova inicijativa služi kao važan forum na najvišoj razini za jačanje dijaloga i suradnje, te sigurnosti i stabilnosti, kao i potpora europskim i euroatlantskim procesima u svim zemljama regije”, naveo je ured albanskog predsjednika najavljujući skup.

Summit se isto tako održava nekoliko tjedana uoči europskih izbora krajem svibnja, te summita čelnika EU-a početkom lipnja na kojemu bi se trebala donijeti odluka o mogućem formalnom početku pristupnih pregovora EU-a s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, pa se očekuje da će se u Tirani razgovarati i o tim temama.

Kad je Proces Brdo-Brijuni 2013. godine pokrenut, osnovna ideja bila je da se regionalnom suradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja stabiliziraju prilike na europskom jugoistoku kako bi se stvorili preduvjeti za proširenje Europske unije na taj dio kontinenta.

Održavanje summita koincidira s proslavom Dana Europe 9. svibnja, što bi trebao biti još jedan simbolički poziv na jačanje zajedničkih europskih vrijednosti i potpora približavanju zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji.

Komentiraj