Otvoren 70. Berlinale, minutom šutnje odana počast žrtvama pokolja u Hanauu

Međunarodni filmski festival u Berlinu otvoren je u četvrtak navečer projekcijom filma “My Salinger Year”, a tijekom svečanosti otvaranja jubilarnog 70. Berlinalea održana je minuta šutnje za žrtve pokolja u Hanauu u kojemu je ubijeno devet osoba.

Žiri kojim predsjeda Jeremy Irons, organizatori i svi sudionici su ustali kako bi odali počast žrtvama nekoliko minuta prije projekcije filma “My Salinger Year” francusko-kanadskog redatelja Philippea Falardeaua u kojem jednu od glavnih uloga ima Sigourney Weaver.

U kratkom priopćenju objavljenom ranije tijekom dana, filmski festival je istaknuo da tuguje nakon pucnjave u srijedu navečer u Hanauu, i ponovio je da se Berlinale zalaže za toleranciju, poštivanje i gostoprimstvo i da se oštro protivi nasilju i rasizmu.

Više nisu sporni rasistički motivi napadača. Kancelarka Angela Merkel je kritizirala “otrov” rasizma, i povezala ga s drugim atentatima krajnje desnice posljednjih 20 godina u zemlji.

Tijekom festivala, do 1. ožujka, bit će prikazano 340 filmova iz cijelog svijeta, od kojih je 18 u konkurenciji za Zlatnog medvjeda, o čemu će odlučiti žiri kojim predsjeda Irons (71).

Iako je festival u Berlinu glamurozan, zadržao je “politički DNK”, piše agencija AFP. Hillary Clinton će sudjelovati u razgovorima nakon dokumentarne serije koja joj je posvećena, a ukrajinski redatelj Oleg Sencov, koji je pet godina proveo u zatvoru, dolazi na projekciju svog drugog filma “Numbers”, nadahnutog zatočenjem.

Komentiraj