Otvoren 6. Mediteranski festival knjige: Odličan autorski program, više od 70 nakladnika i 50 izdavača

Autor:

27.09.2023., Split-Velika dvorana Gripe,  6. Mediteranskog festivala knjige.  Panel diskusija o Nacrtu prijedloga Zakona o hrvatskom jeziku. Ministrica Nina Obuljen Korzinek Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Ivana Ivanovic/PIXSELL

Otvoren je 6. Mediteranski festival knjige (MFK) u Splitu, gdje će u Velikoj dvorani na Gripama do 1. listopada sudjelovati 50 izlagača i 70 nakladnika iz Hrvatske i regije, a organizatori očekuju nekoliko tisuća posjetitelja.

“Drago mi je što za ovaj festival raste zanimanje iz godine u godinu”, rekla je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, otvarajući manifestaciju.

Naglasila je da je Hrvatska prebrodila poteškoće u nakladništvu koje su, podsjetila je, bile u sjeni za vrijeme krize u Agrokoru. Uz to, dodala je razvija se i knjižničarstvo koje je iz krize pandemije izašlo s 12 novih knjižara.

Ovogodišnje festivalsko izdanje predstavit će djela svih žanrova i književnih vrsta – od romana, zbirka priča i pjesama do putopisa i publicistike, a održavat će se i panel diskusije te radionice, najavili su organizatori.

Članica uredničkog odbora festivala Patricija Horvat, rekla je ranije najavljujući festival da je ove godine autorski program jak, premda će zbog bolesti autora izostati predstavljanje​ “Broda za Issu” Roberta Perišića čiji je novi roman jedan od hitova ovoga ljeta.

“Ugostit ćemo neke od autora koje godinama, možda i nikada, nismo vidjeli i čuli u Splitu, poput Marka Gregura ili velikog Svetislava Basare. Tu su i splitske snage poput dobitnika VBZ-ove nagrade Nebojše Lujanovića, Borisa Dežulovića i njegova romana za mlade, Tee Tulić, Borisa Škifića i još mnogih drugih. Međunarodnu dimenziju Festivala donijet će gosti iz Ukrajine, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije”, rekla je Horvat.

Član organizacijskog odbora i vijećnik ZNK HGK Mišo Nejašmić očekuje da će od ove godine biti sve više regionalnih izdavača tako da će splitska publika dobiti veliku širinu koju malo koji sajam ima.

U sklopu festivala osmišljeni su i brojni programi za djecu, za građane i za škole, poput predstavljanja novih naslova kako bi posjetitelji mogli vidjeti što je sve aktualno na književnoj sceni.

Festival mediteranske knjige, jedan od najvećih knjižarskih i književnih sajmova u Hrvatskoj, a nakon otvaranja uslijedila je panel diskusiji “Aktualna ura” na temu Nacrta prijedloga Zakona o hrvatskom jeziku, koju će moderirati Kruno Lokotar.

Počinje prvi Mediteranski festival knjige u Splitu

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.