OTROVNA POLITIKA Tko je Vasi ukrao Vazam?

Budući da mu je STRANAČKI KRIŽ dovoljno težak, Vaso Brkić nije viđen kako ga javno nosi u nekoj procesiji, nije bio u prvim redovima katedrale na uskrsnoj misi, a nije se dao ni pribiti na križ u nekom od brojnih igrokaza na Veliki petak
Čega se sve nije odrekao Vaso tijekom ove Korizme… I javnih nastupa, i političkih duela, i pojavljivanja u Saboru, i sudjelovanja na sjednicama Predsjedništva HDZ-ta. Pa je l’ pravedno da ga tako uzoritog baš pred Uskrs Bog stavlja na kušnju i suočava s kaznenom prijavom zbog korištenja usluga informatičkog maga, bivšeg pajde Franje Varge?
Kao što je poznato, u bogatom fundusu računalnih podataka koje Varga nije stigao obrisati, pronašli su dokaze da je Brkić, između ostalog, koristio njegove usluge za kopanje po e-mailovima i SMS-ovima bivše supruge i intimne prijateljice, a i njegov brat Jozo, čini se, bio je upleten u slične radnje. I tako je junačina Vaso, veliki policijski operativac s isprva plagiranom diplomom, mozak tajnih operacija HDZ-a i čovjek kojem vjeruju na terenu, pao na banalnom špijuniranju bivše žene i ljubavnice. Vrh HDZ-ta, na čelu s premijerom Plenkovićem, nesumnjivo se naslađuje takvim ishodom predistrage, iako ga službeno ne žele komentirati. No budući da je kaznena prijava podnesena, a DORH pokrenuo istragu, posljedica unutar stranke za ionako politički mrtvog Milijana Brkića zacijelo će biti. Neće ga spasiti ni otvoreno pismo bivše supruge koja je kaznenu prijavu protiv njega proglasila konstrukcijama koje predstavljaju nasrtaj na njenu obitelj i privatnost. Što li joj je Milijan radio da ga tako vatreno brani, umjesto da ga zatuče u crnu zemlju, vjerojatno nikad nećemo doznati. No ima li većeg razloga od zajedničkog interesa u zajedničkim prilično netransparentnim poslovima u kojima su bivši supružnici sudjelovali?
BUDUĆI DA MU JE STRANAČKI KRIŽ DOVOLJNO TEŽAK, Vaso nije viđen kako ga javno nosi u nekoj procesiji, nije bio u prvim redovima katedrale na uskrsnoj misi, a nije se dao ni pribiti na križ u nekom od brojnih igrokaza na Veliki petak u kojima sudjeluju vjernici diljem Lijepe Naše. Lukav k’o prerijska lisica, pritajio se Vaso i negdje vjerojatno inkognito farbao jaja, smišljajući osvetu onima koji su, kako reče, od institucija napravili cirkus. Andrej Plenković nije se osjetio prozvanim, iako bi mu baš zgodno došlo da institucije odrade posao do kraja uoči europskih izbora. Pa da ubije dvije muhe jednim udarcem – riješi se jastreba Milijana i ustvrdi da je HDZ jedna poštena stranka koja neće trpjeti da se tek tako prisluškuje bivše žene.
OPIJEN PREDIZBORNOM SAMOHVALOM i reformama koje, časna riječ, samo što nisu, kao i velikim dostignućima svoje vlade, osobito u projektu Slavonija i Baranja za koji su predstavnici Svjetske banke upozorili da bi povlačenje novca iz EU fondova trebalo biti daleko brže i efikasnije, logično da se Andrej nije prepoznao ni u znakovitoj uskrsnoj propovijedi kardinala Bozanića – koji je za muke radnika brodogradilišta optužio lokalnu i državnu vlast.
Premda ga je slušao smješten najbliže oltaru, ne čudi da premijer nije najbolje razumio uzoritog kardinala, koji još uvijek nije uspio sasvim svladati hrvatski, već govori kao da mu je materinji jezik čečenski. No iako bezgrešan, ove predizborne godine Plenki je odlučio odraditi pokoru hodajući u procesiji Za križen na rodnome Hvaru. Križ nije nosio jer su njegov simbolički križ ova vlada i njeno upravljanje. Mislite li da je to lako?
Najvećem vjerniku među bivšim socijaldemokratima, koji može nositi najveću svijeću i najveći križ najviše kilometara, a mogao bi i sam sebe najjače bičevati, samo da hoće, Miletu Fontani, nitko ne može ukrasti Uskrs. Pa ni kompromitirajuće snimke u kojima se lijepo može čuti kako se za javni novac na izmišljenim pozicijama u Gradu Zagrebu zapošljavaju poznanici, rodijaci i njihova djeca. A sve to uz sočne psovke i ribanje podređenih koji nisu proveli želje svoga faraona u djelo. Mile, kojem ne pada na pamet nazočiti suđenjima, naknadno je izjavio da stoji iza svake svoje riječi, kao i da su prostački izljevi naprosto njegov stil! E pa dobar mu je stil, jedino mu je bol u k… ponešto prečesto u ustima. To je čak i Zagrepčane koji su se posljednjih gotovo dvadeset godina navikli na sve i svašta kada je u pitanju vječni gradonačelnik, poprilično šokiralo. Ali ne i Gordana Jandrokovića – Njonju, koji je pokazao veliko razumijevanje za Bandićev osebujni način izražavanja i vladanja. Logično, jer su mu, kao koalicijskom partneru, nasušne ruke iz njegova saborskog kluba, koji nekontrolirano buja iz mjeseca u mjesec. Pa sad bol u k… više ili manje, progutat će to pragmatični HDZ-tovci u ovo doba kajanja i praštanja, samo neka saborska većina ostane stabilna i Drago Prgomet predsjednik Skupštine.
ONO MALO VIJEĆNIKA OPOZICIJE koji su se na sjednici Gradske skupštine drznuli kritizirati sadržaj telefonskih snimki koje su čuli, nesmjenjivi politički preživljavač Mile Fontana optužio je da su u njega zaljubljeni. Jer Mile ljubavlju pobjeđuje sve grijehe. Tko radi, taj i griješi, a griješiti je ljudski. Errare humanum est. I zato će mu Bog oprostiti, kao i rvacko pravosuđe, s kojim je zagrebački pastuh uspostavio neku vrhunaravnu duhovnu vezu. Zbog čega nema sumnje da će optužbe teške 25 milijuna javnih kuna, a koje između ostalog uključuju sumnje u pogodovanje tvrtki CIOS za zbrinjavanje otpada i zamjene gradskog zemljišta, pasti u vodu. Dočim će, prema dosadašnjem iskustvu, mučeniku na čelu grada rejting samo rasti. Jer afere se od njega odbijaju kao od visokokvalitetne teflonske tave.
Osim urlanja na podređene, mogli su se čuti i urnebesni dijelovi razgovora o transportu kobasa i bijelih tripica službenim autom, a koji bi mogli poslužiti za nastavak Montyja Pythona. Toliko su nadrealni da ih se ne bi sjetila ni Zločesta djeca u najboljim danima, a i News Bar bi se morao potruditi da izmisli takvu vijest. Fascinantno je, naime, kako Miletov um radi na nekoliko kolosijeka – misli on i na uhljebljivanje rođakove kćeri, i gradski proračun, i mesare, u isto vrijeme. I uskrsne kad god pomislimo da je politički mrtav.
Osim Vasi, USKOK je Vazam ukrao i Josipu Binenfeldu, dugogodišnjem šefu pravnih poslova Ministarstva graditeljstva kojeg je, s kolegama, uhitilo u supertajnoj akciji zbog navodnog mita od 660 eura. Čudo jedno kako represivni aparat primjenjuje dvostruka mjerila kad je u pitanju korupcija. Što je 25 milijuna kuna prema 660 eura? Zato je zagrebački gradonačelnik dočekao Uskrs bezbrižan i slobodan, a Josip Binenfeld u istražnom zatvoru. Kad smo već kod dvostrukih kriterija, zanimljivo je i kako je istaknuti član Živog zida Branimir Bunjac zbog svog ispada u Saboru prijavljen za prijetnje smrću, za što bi mu mogli odrezati i do pet godina zatvora. Jest da mu urlanje na saborske stražare koji su samo radili svoj posao nije trebalo, jest da nije smio izgovoriti sve ono što je u afektu izvalio braneći svog stranačkog kolegu Ivana Pernara koji se po običaju bacao po podu, ali pokretanje takvog kaznenog postupka ipak miriši na dvostruke kriterije. Jer, nije nikoga brutalno umlatio kao nesretnu djevojku Darko Kovačević-Daruvarac, također optužen tek za prijetnju i nanošenje teških ozljeda. Pa zbog pravosudnog teatra apsurda slobodno šeće Hrvatskom i slavi Uskrs, dok mu presuda ne postane pravomoćna.
ZA RAZLIKU OD VASE I BRANIMIRA BUNJCA, Bog voli Andriju Mikulića, kojem je mali zeko umjesto čokoladnih jaja poklonio poziciju glavnog državnog inspektora. A on je, spasivši psa Otta osuđenog na eutanaziju, prvim svojim činom svim skepticima pokazao da je zaslužio političko uskrsnuće i komadić raja. Tko zna neće li tako politički uskrsnuti i nesretni Milijan ako HDZ popuši na europskim izborima. Jer predstavljanje Plenkijevih odabranika na listi za Europski parlament znakovito su bojkotirali pripadnici Vasine frakcije. Naslutivši izbornu katastrofu, vrh stranke izdao je naređenje da svaki član mora osigurati po četiri dodatna glasa. Budući da birači HDZ-ta baš i nisu skloni eurobirokratima, moglo bi se dogoditi da ovoga puta neće poslušati ono što gazda stranke od njih traži. Kad Plenkija ionako doživljavaju kao strano tijelo u svojim redovima. A i ukrao je Vasi Vazam, što mu neki neće oprostiti.

Komentiraj

Source:Zrinka Vrabec Mojzeš