OTROVNA POLITIKA S Kikom po novi mandat

I dok Kolinda grčevito brani Milijana Brkića, nekada Vasu, Plenki očito MALO DRUGAČIJE gleda na ono što se iza brda valja. Iako je najavio podršku njenoj novoj kandidaturi za istu funkciju, iz aviona se vidi da se tu radi o sudaru dvaju svjetova

Sapliće li se to Predsjednica o savjetnike koje je sama odabrala i dovela na Pantovčak među muflone i srndaće, je li moguće da joj je postalo neugodno zbog tamo nekih kontakata s famoznim falsifikatorom elektroničke prepiske Franjom Vargom, koje je imao njezin savjetnik za nacionalnu sigurnost Vlado Galić? Je li stvarno iznenađena i uvređena otkrićima Nacionala o njegovoj mogućoj povezanosti s aferom SMS ili samo glumi Alisu u zemlji čudesa kojoj je Milijan Brkić podvalio još jednog svoga intimusa, kao naplatu za sve usluge koje je u kampanji za nju odradio? Možda je zato izgledala tako zbunjeno i nesigurno, osuđujući svaki pokušaj destabilizacije Vlade ili premijera Plenkovića, čemu su očito bili namijenjeni neiskorišteni mailovi u Varginu kompjutoru. Ma koliko neuvjerljivo i amaterski nadrljani bili. Blažena u svojoj neopterećenosti državnim problemima, o kojima uglavnom nema mišljenje – od kasapljenja žena po ginekološkim ambulantama, preko paraobavještajnog podzemlja do mirovinske reforme – Predsjednica je, eto, ipak najavila sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Iako je to, dakako, mogla i prije no što je poveznica s aferama SMS krenula prema Pantovčaku.

NARAVNO, NIJE TO PRVI SAVJETNIK na kojeg je pala sumnja da se prije no što je lansiran u Ured predsjednice, bavio lukrativnim aktivnostima. Jedan od njih svakako je i najutjecajniji savjetnik za unutarnju politiku Mate Radeljić, strah i trepet slavonskih medija, koji se u slobodno vrijeme navodno još uvijek zabavlja tim starim hobijem. No ako se prisjetimo kako je izgledala Predsjedničina svečana uguracija i koji su likovi – od Tomislava Merčepa, preko Zdravka Mamića, Marka Perkovića Thompsona do Josipa Klemma – rehabilitirani u javnom prostoru i na državnim primanjima, nije bilo teško prognozirati čije će interese štititi i koju će politiku voditi kada jednom bude u sedlu. Uostalom, nije li njena kampanja i počela u notornoj „Bujici“, koju vodi i uređuje kontroverzni Velimir Bujanec, i sam s pravomoćnom presudom. Taj nastup priskrbio joj je simpatije desničara i ustašofila, zbog kojih je možebitno svojevremeno i blebnula da je „za dom spremni!“ drevni rvacki pozdrav. Zato nije ni čudno da se i dalje nastoji svidjeti onima koji vole nju, a ne Premijera. Na primjer, ekipici koja se zalaže za ukidanje ratifikacije Istanbulske konvencije ili smanjivanje prava zastupnika manjina u Hrvatskom saboru, čije zahtjeve za dodatnu provjeru nevažećih potpisa za referendume gorljivo podržava.

IAKO JE I MALOUMNIMA JASNO DA JE PREDSJEDNICA već debelo u kampanji za drugi mandat, za sada se nećka k’o uvrijeđena mlada, ma koliko je snubili sa svih strana da kaže DA! Zanimljivo je kako su uslijed opće amnezije svi zaboravili na pusta obećanja o selidbi Ureda s Pantovčaka, kao i koga je sve dovela u svoje okruženje, da bi jedan po jedan, bez previše buke, odlazili ili bili smjenjivani u trenutku kada su joj počeli štetiti. Među njima bio je i HDZ-tov vječni consigliere Vladimir Šeks, koji je prvi popušio pedalu. Nije joj se bilo teško odreći ni Jadranke Jureško-Kero, koja joj je bila za leđima, kreirala imidž, lijepila umjetne trepavice, ukratko – radila sve što se od prve družbenice očekuje. No ljubav je pukla na rođendanskoj proslavi Zdravka Mamića Maminja, prvoj aferi koja je bacila ozbiljnu sumnju na Predsjedničine veze s nogometnim podzemljem, zbog čega je, čini se, smijenjen i bivši ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić. Iz osobnih razloga, reče Predsjednica, nije mu mogla više vjerovati. Vjerojatno zato što je čovjek bio prerevan u svom poslu. Ured su napustili i Josip Buljević, savjetnik za nacionalnu sigurnost, i Andro Krstulović-Opara koji je bio ponešto preblizak Plenkoviću za Predsjedničin ukus, i Mladen Pavić koji je nakon vrludanja u Upravi Kutjeva završio kod ministrice Gabrijele Žalac. Promijenila je i glasnogovornika Luku Đurića, koji se navodno sada bavi komunikacijom Ureda predsjednice na novim medijima, a na njegovo mjesto dovela svoju davnašnju kolegicu iz MVP-a Ivanu Crnić. Tko zna, možda se i Vlado Galić u posljednje vrijeme ne osjeća najbolje pa će tražiti razrješenje.

Ukratko, osim ključnog dvojca, Predsjednica mijenja suradnike k’o čarape, a do sada se nitko nije ozbiljno zapitao: zašto? Osim kada bi zaglibila u hrpu gafova pa se javnost s čuđenjem zanimala ima li uopće netko tko je savjetuje ili naprosto sluša krive ljude. Je li problem u njoj ili u njima, teško je procijeniti, no činjenica jest da krug likova oko nje predstavlja sve ono što se Andrej Plenković svim silama trudi odmaknuti od HDZ-ta, ne bi li ga pretvorio u umjerenu demokršćansku stranku desnog centra bla, bla, bla…

I DOK KOLINDA GRČEVITO BRANI MILIJANA BRKIĆA, nekada Vasu, okrivljujući medije za stvaranje afera koje ne postoje i od kojih se ne živi, Plenki očito malo drugačije gleda na ono što se iza brda valja. Iako je najavio podršku njenoj novoj kandidaturi za istu funkciju, iz aviona se vidi da se tu radi o sudaru dvaju svjetova. Od kojih onaj Kolindin predstavlja Karamarkovu ostavštinu i više se sviđa autohtonom HDZ-tovom biračkom tijelu, dočim se Plenki trsi dokazati da njegov HDZ nije ona stranka koja je svojedobno nepravomoćno osuđena za korupciju, koja je stvorila Todorića, Gavrilovića, Škegru, Kutlu i ostale superjunake ortačkog kapitalizma. To je inače originalni oblik kapitalizma, endemska vrsta koja uspijeva isključivo u ‘Rvata, o čemu je upravo napisala bestseler bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić. Koja inače osobno nema ništa s tim.

NO S KNJIGOM I BEZ NJe, teško će biti dokazati da je afera Borg bila u interesu sistemskog rješavanja sloma hrvatskog gospodarstva, kao i da se nije pogodovalo probranim savjetnicima i lešinarskom fondu Knighthead, koji su na Gazdinoj pljački Agrokora zaradili preko svake mjere i dobrog ukusa. Zbog čega će isti taj Gazda, kada ga konačno isporuče iz Londona u Remetinec, kazneno prijaviti Premijera osobno. Uslijed sve te muke u kojoj ga žderu i kriza Uljanika, sindikati, raspadajuće zdravstvo i koalicijski partneri,

Plenkoviću bi, čini se, najviše odgovaralo da aktualna predsjednica istakne svoju kandidaturu što prije i izgori u kampanji do sljedeće godine. Uz njegovu malu pomoć.

Svjesna da je na planu emocija nenadjebiva, Kolinda se spontano okrenula brizi o životinjama. Udomljena kujica Kika svečano je stigla na Pantovčak, a od njenog dolaska napravljen je medijski spektakl. Nije ga pokvarila ni nervoza zbunjene kujice, koja se u muci batrgala u Predsjedničinu strasnom zagrljaju. Doduše, u tome je iskusniji Mile Fontana, koji je od svojih zlatnih retrivera odavno stvorio zvijezde i to uspješno naplatio na svim lokalnim izborima. Slično je pokušala i bivša potpredsjednica SDP-ove vlade Milanka Opačić, koja je svojedobno dobila psetance na socijalizaciju i šetala ga po Vladinim uredima. Baš je nekako zgodno pristajao uz njene modne kombinacije, a dobro je činio i njenom humanitarnom imidžu, koji je ponešto bio narušen noćnim izletima u skupe dubrovačke butike. Upravo iz ljubavi prema psima vjerojatno će se i priključiti Klubu prebjega u Miletovu stranku rada i solidarnosti. Pa možda opet postane ministrica socijale i mladih, kao u Zokino doba.

DA ĆE UZ POMOĆ PSEĆE LJUBAVI lakše do novog mandata, nada se i Predsjednica i vrhovna zapovjednica Kolinda, kojoj ništa ljudsko nije strano. Ni nogomet, ni farbanje stana, ni postavljanje pločica, ni vožnja traktorom, ni urlanje Thompsonovih uspješnica, ni pisanje doktorata, ni nastupi u „Labuđem jezeru“, ni marširanje u maskirnoj uniformi, ni brendiranje Rvacke. Hoće li i Kika otperjati s brda kada više ne bude u funkciji podizanja rejtinga ili će samo pasti u zaborav, tko bi ga znao. No tko bi Predsjednici u njenoj svestranosti uopće mogao parirati? Sigurno ne anemični Premijer, koji je jedva svladao šokačko kolo, ali više od toga ne ide. Vjerojatno bi mu na drugom brdu puno bolje legao apaurinski kolega iz Europskog parlamenta Tonino Picula.

S njim bi se lakše dogovorio, ako se SDP ikada uspije dogovoriti oko ičega, a kamoli predsjedničkog kandidata. Za početak – neka Tonino udomi psa.

Komentiraj

Source:Zrinka Vrabec Mojzeš