OTROVNA POLITIKA S diplomom ili bez – I look inteligente

Za neke, poput Hasanbegovića i Crnoje, već je kasno, NO U SLUČAJU VASO, Orešković još uvijek može pokazati kičmu. Ako je ima. Dakle, Time, ti si na potezu

Pa dobro Vaso, majku mu! Zar si baš moro prepisat sve iz jednog diplomskog rada? Reko sam ti – šaraj malo, ima ih brate tu na kile, teže će ti dokazat! Sad si me baš uvalio u govna! Ja osuđen, a ti’š bit ministar!

Tako je vjerojatno zborio mentor navodno diplomiranog kriminalista Milijana Brkića, samo za prijatelje – Vase, koji je dobio cipelu iz državne službe, dok je onaj drugi mentor dobio pedalu uvjetno. I dok njih dvojica kusaju Milijanove studentske grijehe u zrelim godinama, njemu se, nakon proceduralne greške Upravnog suda, karijera vinula pravcem kojem se zapravo oduvijek nadao i na čemu je gorljivo radio pune tri godine. Ajde, znamo, htio je on biti ministar policije, ali ako ne ide – dobro je i ovo. Glavno da je ministar jer se inače svojima u Klobuku kraj Ljubuškog ne bi smio na oči pokazati. Iako se posljednjih mjeseci osjećao kao prevarena žena, zbog grubog uplitanja Mosta u bliske odnose njega i dugogodišnjeg intimusa i vođe Tome Karamarka, Milijan se ipak duboko u duši nadao da će se Toma na kraju pokazati kao prava drugarčina. U međuvremenu je poradio na svom intelektualnom imidžu – skinuo kile, izravnao trbuh, stavio naočale, obukao plavu košulju – u poznatom talijanskom stilu “I look inteligente” koji se nekako očekuje od ljudi na funkcijama. S diplomom ili bez. I sa samozatajnim osmijehom počeo uvjeravati javnost da on ne bi, ali eto, stranka zove i on će zato prihvatiti tu odgovornu i časnu dužnost ministra. Političke figure koju mediji i saborski zastupnici ne smiju zvati Vaso. Jer on je jedan od političkih čimbenika na prostorima Republike Hrvatske, objasnio je u Saboru stranački kolega Blaženko Boban. “Tko vam je to dao za pravo da nekog nazivate nadimkom?!” urlao je Boban u Saboru na zastupnike i sve nas koji smo toliko drski i ne pokazujemo dovoljno poštovanja prema toj činjenici.

MINISTAR BRANITELJA izabran od Tome Karamarka, koji povremeno zaboravlja da nije premijer, prihvaćen je s ovacijama u Savskoj 66. “Njemu je najbolja diploma Domovinski rat!” složno su branili Milijana izletnici iz šatora s pečenjarom, još uvijek bez decidirane najave svog odlaska s jednogodišnjeg logorovanja. A to što je Visoka policijska škola pokrenula novi postupak oduzimanja stručnog naziva zbog 70% prepisane diplome, to je čista politička hajka! I zato će i dekan i svi ostali biti smijenjeni po kratkom postupku, najavio je Veliki Toma, poznat po poštivanju demokratskih i sveučilišnih procedura.

TKO SUMNJA U MOJU DIPLOMU, taj je protiv hrvatskih branitelja, tako nekako je pak formulirao svoju obranu Milijan na ekranu hrvatske “katedrale duha”, gdje su ga svim silama branili pajde iz šatora, a i šire. Da bi svaka stranka trebala jednog Vasu i da je on najbolji Karamarkov stranački operativac po terenu i gudurama, to je općepoznato mjesto. A za to mu zaista ne treba visoka stručna sprema. Da je tamo i ostao, nitko se ne bi bunio. Ovako – sapleo se Karamarko u još jednu svoju kadrovsku odluku. Namjerno ili ne – teško je procijeniti. Kako je uopće došlo do preokreta s Crnoje na Vasu, nije na nama da sudimo, ali bit će da je stranačka baza napokon poželjela nekog svoga među svim tim Tominim anonimusima koje je izvukao iz najmračnije dubine svoje podsvijesti. Nema sumnje da je Karamarko unaprijed bio svjestan činjenice da će mediji i opozicija istog trena iskopati sve afere budućeg ministra branitelja, pa i onu s diplomom o kojoj se piše i raspravlja već godinama, no očito je htio pokazati svu raskoš svoje autokratske samovolje, kojom i dalje namjerava gaziti javnost i ignorirati dobre demokratske običaje i standarde sve dok ima dovoljno ruku u Saboru.

Lakrdiji oko sastavljanja “stručne vlade reforme i zaokreta” i Most daje značajan doprinos. Pa ćemo umjesto turističkog slogana (koji i nije baš nešto kreativan) “Hrvatska puna života”, ubuduće reklamirati naša turistička odredišta mogućim sloganima Roberta Pauletića, novog zamjenika ministra turizma, koji bi mogli glasiti “Ajde jebi mater japansku!” ili još bolje “Japanci, m’rš nazad u Kinu!” ili “Odlazite iz hotela kad vidite Srbe!” E stvarno moraš imati talenta za teatar apsurda da ti uopće padne na pamet imenovati takvu osobu na mjesto zamjenika ministra turizma. Badava gospodinu Pauletiću IQ 170 kad je svojim Facebook istupima dokazao ne samo da nije politički korektan, nego i kronično neduhovit pa su utoliko neukusnije isprike i opravdanja koja uključuju usporedbe s Miljenkom Smojom! Dakle, loše prikrivene fašiste, građevinske i kreditne prevarante, plagijatore, šovinistička piskarala i propale satiričare već imamo u Vladi. Nedostaju nam još obiteljski nasilnici, ubojice, silovatelji, pljačkaši banaka i pedofili. Ljubazno molim Most i Domoljubnu koaliciju da u nastavku svojih mukotrpnih pregovora o konačnom ekipiranju ministarstava, svakako popune i te kategorije. Jer – narod od njih to očekuje!

A na drugoj strani političkog spektra, umjesto da se mudro i gospodski naslađuje sve većim kalom u koji Domoljubni mostovljani upadaju svojim stranačko-ideološko-zemljačkim kadroviranjem, razjareni urbani Thompson – Zoka Milanović ponovo je sam sebe pustio s lanca. I u žaru unutarstranačke ofenzive nije se mogao zaustaviti u nekontroliranom vrijeđanju svih, osobito predsjednice Republike. Koja mu je očito, kao što smo odavno na ovom mjestu konstatirali, slaba i nepreboljena točka još iz mladih dana pa ju je, kao pravi iskompleksirani pubertetlija, nazvao šakom jada. Najmanje što se tu može dodati jest da je jadno da se netko tko računa na javnu podršku tako izražava o bilo kome. Osobito o ženi koja ujedno i predstavlja instituciju države i s kojom se može i ne mora slagati, ali sigurno ima sofisticiranijih načina da to pokaže. I dok svojim verbalnim eskapadama tjera tuk na utuk, Zoki je uspjelo ono što bi malo kome, a to je – pažnju medija i svekolike javnosti prebaciti s Vasine diplome i šovinističkih izjava novog zamjenika ministra turizma na svoje nepatvoreno divljaštvo. I ne samo to – omogućio je opet Velikom Tomi da ispadne mudar, suzdržan, pa čak i lucidan: “On je notorni gubitnik i naš najveći pomagač!” izjavio je Toma komentirajući Zokin prostakluk i poentirao baš u sridu. Jer doista – u toj izjavi sadržana je suština Zokina djelovanja, koje su svjesni svi osim njega samoga i nekolicine stranačkih ovisnika o njegovoj milosti. Stani, Zorane, sjedi i razmisli, pročitaj što ti je savjetovala profesorica Krizmanić! Ovime štetiš ne samo svojoj stranci, već i lijevoj opciji u cjelini. Koja te velikim dijelom već odavno napustila.

A ŠTO U MEĐUVREMENU RADI premijer Tim Orešković koji bi, kao i u slučaju Lozančić, trebao donijeti pravorijek? Hoće li mu to uspjeti do kraja mandata – teško je procijeniti. Kao i koliko će mu mandat trajati. No budući da je Tim svjetski čovjek, u odluci bi mu mogao pomoći podsjetnik da se u Njemačkoj, u koju baš putuje, a i u Europskoj uniji na koju se poziva, zbog dokazanih plagijata gube ministarske, potpredsjedničke i ostale funkcije – u roku odmah. Ako u doba dok je prodavao Tevine proizvode možda nije najbolje pratio, evo podataka: njemački ministar obrane Karl Theodor Guttenberg i ministrica obrazovanja Anette Schavan, dvoje bliskih suradnika Angele Merkel, dali su ostavke jer su plagirali doktorate, kao i potpredsjednica Europskog parlamenta Silvana Koch-Mehrin. Da primijenimo jednu narodnu koja sigurno ne ide u prilog farmaceutskoj industriji: bolje spriječiti nego liječiti. Za neke, poput Hasanbegovića i Crnoje, već je kasno, no u slučaju Vaso još uvijek može pokazati kičmu. Ako je ipak ima. Pa ako ga već ne uzbuđuje postrojavanje crnokošuljaša na Trgu bana Jelačića i ako ga ne zanimaju ideološke rasprave u društvu, u ovom slučaju bi Tim ipak mogao reagirati. Dakle, Time, ti si na potezu. Ne tvoj tim. Ti! Time!

Komentiraj

Source:Zrinka Vrabec Mojzeš