OTROVNA POLITIKA Kanadski premijer da, ali ne Orešković nego Trudeau

Tim Orešković odrastao je U ISTOJ ZEMLJI I U ISTO VRIJEME kad i Justin Trudeau. Njegova supruga brine se za prava žena, Tihomirova o obitelji. Kao u Lici prije sto godina

Zašto u svom kabinetu imam isti broj žena i muškaraca? Zato što je 2015. godina! Abortus? To je pravo svake žene, nije na državi da određuje što će žena učiniti sa svojim tijelom! Porezi? Treba ih povećati 1 posto najbogatijima kako bi se nadoknadio gubitak koji je zahvatio srednju klasu zbog mjera štednje. Izbjeglice s Bliskog istoka? Spremni smo ih primiti 25.000 i to odmah! Marihuana? Legalizirat ću je po uzoru na državu Colorado! Gay Pride? Redovito sudjelujem i javno pružam podršku seksualnim manjinama”, sve su to stavovi novog kanadskog premijera. Koji je, nažalost, i ostao u Kanadi. Budući premijer koji je iz Kanade stigao k nama, bojim se, nije tako širok u svojim pogledima na svijet. A ni tako otvoren. Osim kada je riječ o pecanju na rijeci Gackoj. To mu, otvoreno je izjavio, odlično ide, naročito na mušicu.

Da, sve nabrojano u uvodu javno izrečeni su stavovi modernog predstavnika demokratske i multikulturalne Kanade, prezasićene desetogodišnjom vladavinom konzervativne stranke. To su predizborna, neka već i ispunjena obećanja nove zvijezde međunarodne političke scene koji, kao što već rekosmo, nije hrvatski, već novi kanadski premijer. Stavovi liberalnog sina legendarnog kanadskog premijera Pierrea Trudeaua, čija je majka svojedobno nakratko zbrisala s Mickom Jaggerom i kao prva dama Kanade, sedamdesetih godina prošlog stoljeća ludo se zabavljala u newyorškom Studiju 54!

TO SU VRLO JASNA IDEOLOŠKA OPREDJELJENJA POLITIČARA, oca troje djece, čija supruga iza sebe ima uspješnu medijsku karijeru i angažirana je oko borbe za prava žena. To je Kanada u kakvu bi se željelo useliti još više ljudi, otkad je na vlasti premijer Justin Trudeau koji je, prema mišljenju milijuna obožavateljica diljem svijeta, previše seksi za svoju dužnost. A dužnost premijera nisu samo brojke i slova.

U Hrvatsku se, međutim, ne želi useliti nitko, pa ni izbjeglice iz Sirije. Dapače, otkad su se mostovljani oženili HDZ-ejcima, sve se više preostalih hrvatskih građana želi iseliti. Vjerojatno ipak ne samo zbog budućeg premijera. Neka se naš mandatar Tihomir Orešković ne uvrijedi, ali on nikako nije previše seksi za novu dužnost. Zapravo, uopće nije seksi. A nije ni osobito zanimljiv. Iako je simpatičan. Osobito kad ljudima, baš kao i Milan Bandić, odmah govori Ti! Samo on to radi iz drugih poriva, gramatičke prirode. “A čuj, kako da ti kažem, ne idu mi padeži, a ni zamjenice”, iskren je Tim. Bio je simpatičan i na proslavi pravoslavnog Božića, kad je upravo on dobio novčić iz pogače! To je srreuća, trreubat će naum! Hrristos se rroudi! No bez obzira na simpatičnost, o njegovim stavovima o bilo kojem važnom svjetonazorskom pitanju – ne zna se ništa. Koliko smo uspjeli shvatiti, do sada su ga zanimali samo business i lobiranje za velike korporacije. A otac Dane naučio ga je da voli Hrvatsku, pa je domoljub. I zato je živio u Kanadi. Ostale kvalifikacije našeg Kanađanina u drugoj dekadi dvadeset prvog stoljeća, koji je odrastao u istoj zemlji i otprilike u isto vrijeme kada i Justin Trudeau, jesu da je fiskalni konzervativac, praktični katolik koji nedjeljom ide u crkvu i ima četvero djece sa suprugom Sanjom koja se brine o obitelji. To je sve što smo saznali o supruzi novog premijera, osim da su zajedno bili na ponoćki u svojoj crkvi u Zagrebu. Naravno, s djecom. Oni su zato odličan tim: Tihomir zarađuje, a Sanja se brine o obitelji. Vjerojatno je slična podjela timskog rada bila i u Oreškovićevoj rodnoj Lici prije sto godina. Očito je da mu se baš ništa iz nove kanadske, ali i europske muško-ženske zbilje, nije previše primilo.

Vidjet ćemo kako će biti s ministarskim timom. Kakve su šanse za ministrice? Koliko mi se čini iz dogovora velikih momaka obiju koalicija – za sada se ženska imena spominju tek u maglovitim naznakama. Ipak su to mužjačka posla, u kojima će novi mandatar navodno imati zadnju riječ. Kako da ne! Ili na kanadskom: Oh, how yes no?! No pustimo feminizam Justinu Trudeauu – vratimo se glavnim kvalifikacijama našeg Tima Kanađanina za poziciju premijera.

JESTE LI SE IKAD ZAPITALI zašto je broj djece presudan u biografijama političara desno od centra? Podrazumijeva li se da su samim time obavili neko božje poslanje? I zašto se djeca u biografijama ljevičara rijetko kada spominju. Ili se, ako se spominju, ne ističu kao neka posebna kvaliteta ili zasluga. Nekako se ne računaju. Ko da su se omakla na tulumu. No u slučaju novog mandatara, ta je činjenica, s onom o Crkvi, navodno bila presudni argument da bi ga mostovljani prihvatili. Jer ako može Božo, valjda može i novi premijer dati doprinos demografskoj obnovi. Koja će dobiti svoje Ministarstvo obitelji i iseljeništva. A ono će se kolokvijalno zvati: “Jebi se, narode, u domovini i dijaspori!” Prevedeno na kanadski: “Fuck you, people, in homeland and in diaspora!” Šteta što je veliki Toma već prihvatio poziciju potpredsjednika Vlade, jer s troje djece iz više brakova, bio bi tamo idealan ministar. Iako i Kalmeta nije loš, i on je doživio novu mladost i u novom naletu domoljublja u novom braku dao veliki doprinos demografskoj obnovi Hrvatske. O Željki Markić da i ne govorim. Ova nepravedno zapostavljena narodna političarka na toj je skali zaslužila poziciju natpredsjednice Vlade!

ZELENA OD ZAVISTI, baš sam htjela napisati pismo kraljici Elizabeti, koja je ujedno i državna poglavarka Kanade, da zamijenimo premijere. Pa da nam posude na neko vrijeme Justina Trudeaua, da se malo civiliziramo. Ako ga ne daju, predložila bih mostovljanima da umjesto Oreškovića, koji je ponešto ukočen, uvezemo Micka Jaggera, prvog pradjeda među Rolling Stonesima. I on, zbog svoje intimne povijesti s prvom damom Kanade, ima odlične odnose s našom dijasporom. A i posijao je sedmero djece diljem svijeta i postao djed četvero unučadi. Navodno i dalje sije ko lud, samo ako je partnerica dovoljno mlada. Pa što hoćeš više – em je seksi, em je poznat, em zna s parama, em je nestranačka osoba, em daje doprinos demografskoj obnovi. Osim toga, financijski je i svekoliko situiran i ne bi tražio povlaštenu penziju. Vjerojatno bi se nekako snašao s dosadašnjim tantijemama. I što je najvažnije – o hrvatskom nema pojma! A Tima da vratimo Židovima, da u sreći i zadovoljstvu širi Tevino carstvo i na ostale planete naše galaksije i povećava profit iz godine u godinu. Nema ga smisla zadržavati jer, prema vlastitu priznanju, do sada nigdje nije ostao dulje od dvije-tri godine. Bilo bi mu to sigurno pametnije, nego da ga uvlače u priče o “prraćeunjou i prrisklouškivanijou Bouže Petrrouva, špijounskoum podzemliju i podijeouli rratnoug plijena i founckija u 18 ili moužda ipak 20 ministarrstauva, u igrraouma moući koje tako i onako ne razumije, a podmeću mu poslodavci iz obiju koalicija. Saborski odbori, tajne službe, kontrola policije, Smiljan Reljić, Nikola Grmoja, Enimark Ponjević, Miroslav Tuđman – tko koga prati, tko laže, tko blefira – što će to našem Timu, kad se najbolje razumije u farmaceutsku industriju.

I konačno, vratimo se demografiji, sreća da ideja neumrla predsjednika Franje o majci odgojiteljici četvero i više djece nikada nije zaživjela. Jer bi u tom slučaju Željka Markić, a i moja malenkost, odavno već bila u penziji. Znate li vi koliki je to trošak za demografsku obnovu? Molila bih kandidata za mjesto ministra razmnožavanja u domovini i dijaspori, gospodina Stjepana Šterca, da izračuna. Jedino i samo u tom slučaju, bilo bi svakako opravdano uvesti premijera iz dijaspore s četvero djece, jer radilo bi se o znatnoj uštedi za državni proračun, zar ne? Ovako, nekog posebnog oprravdaounija stvarno i nema.

Komentiraj

Source:Zrinka Vrabec Mojzeš