OTROVNA POLITIKA Hitlerovi učenici

Iako je još neumrli predsjednik Franjo inaugurirao trend optuživanja medija za veleizdaju, dok su mu se priviđali zeleni, crveni, žuti i crni vragovi prodani za Judine škude, HDZ nikada nije platio oglas s pozivom na linč nekog novinara. Ali eto, učiniše to ŽIVOZIDLJANI koji ne mogu podnijeti javnu kritiku

Tko bi rekao da će se Ivan Pernar, osebujni performer iz Živog zida, miroljubivi aktivist kojeg su iznosili iz sabornice, tako brzo pretvoriti u malog Hitlera. I to u trenutku kada je njemu i njegovoj stranci rejting počeo opasno rasti, osobito među mladima koji ga prepoznaju kao svog superheroja u borbi protiv etabliranih i korumpiranih političkih stranaka. A kad ono, nakon plaćene tjeralice na Facebooku protiv Željke Godeč, novinarke Jutarnjeg lista koja se usudila pročešljati financije Živog zida, pravednik Pernar na svom je profilu objavio Hitlerovu sliku i ispod nje napisao: “99 posto novinara koji nas blate učili su od njega, laž se ponavlja unedogled, koliko god je potrebno da bi ljudi u nju povjerovali.” Eto, tako su predstavnici sedme sile u Rvata na kraju druge dekade 21. stoljeća prozvani Hitlerovim učenicima. Nije to učinio nitko iz HDZ-ta, HSP-a, HČSP-a, SDP-a, HRAST-a ili Neovisnih za Hrvatsku, nije to učinio čak ni HRT koji tuži sve koji zinu protiv vodstva te javne kuće, već upravo slobodnomisleći anarhisti iz Živog zida.

IAKO SE PONAŠAJU KAO DA SU U MISIJI SPAŠAVANJA MALOG ČOVJEKA u koju ih je poslao sam Svevišnji, pokazalo se da i živozidljani imaju svoju slabu točku. Zapravo – nekoliko njih. Ne, nisu to nadriliječništvo i čudesno spašavanje od svih bolesti jedinstvenim lijekom, vitaminom C, već su to – pare. Točnije, javne pare koje su stranci dodijeljene iz državnog proračuna prema zaslugama, odnosno broju zastupnika u tijelima vlasti. Ivan Pernar, srećković kakav već jest, dobio je čak i dvostruko! I to kao član dviju stranaka – Živog zida i Abecede demokracije, koja je s 26 osvojenih glasova i 1,3 milijuna kuna postala rekorder u zakonitom otimanju proračunskog novca. Što se živozidljana tiče, oni su svoje trošili šakom i kapom, na odvjetnike, savjetnike, putovanja, i to bez računa i tamo nekakvih glupavih putnih naloga, zbog čega su prijavljeni i DORH-u. O tome da je nestaško Pernar sam sebi iznajmio stan jer je u njemu, eto, slučajno smješteno i sjedište Živog zida, saznali smo od također od novinarke Željke Godeč, koja je zato postala prva žrtva iživljavanja njihove viralne sljedbe.

JEST DA TO I NIJE NEKA PERNAROVA INOVACIJA, budući da je davno prije njega i uvaženi profesor Ivo Banac sam sebi iznajmio stan za službeni ured, pa čak i kupio stalaže za javni novac jer su mu, a Bože moj, kao saborskom zastupniku bile neophodne, ali od jednog Pernara takvu praktičnost ipak nismo očekivali. Mladac djeluje posve iracionalno, zaigrano i povremeno izgubljeno, kad, gle, kako se samo dosjetio jadu i platio si izdašnu stanarinu od gotovo sto tisuća kuna godišnje.

Ako ti se ne sviđa vijest koju donosi, ubij glasnika! Stara je to metoda koju političari svih vrsta, a osobito oni s desnice, primjenjuju otkad nam je slobodne, neovisne i demokratske Rvacke. Tankoćutni kakvi jesu, osobito su osjetljivi kada ih se dirne u tajne financiranja stranaka kojima pripadaju, jer što ima javnost s time kako politički odabranici troše pare poreznih obveznika. Ili donatora, koji su često anonimni ili, što je još gore, pripadaju u kategoriju javnih poduzeća koja kontrolira vladajuća većina, ma koja ona bila. Na sve smo se to navikli, pa i oguglali; sjetimo se samo FIMI medije, afere zbog koje je prvi put u povijesti zbog korupcije osuđena cijela politička stranka, da prostite, HDZ. I trebala biti kažnjena s 30 milijuna kuna da stvar nije pala na Vrhovnom sudu, koji je nekim čudom ukinuo prvostupanjsku presudu. Ćaća Sanader, mastermind velike operacije izvlačenja milijuna koji su završavali u stranačkoj blagajni, a čini se ponešto i u njegovu privatnom džepu, tako je još uvijek slobodan ka tica i povremeno se pojavljuje na ročištima u beskrajnom ponovljenom postupku. Iako se u međuvremenu na čelu HDZ-ta našao umiveni i anemični Europejac koji s time nema ništa, sumnja u poštenje stožernog pokreta desnog centra u Rvata ostala je lebdjeti u zraku. Osobito otkad se saznalo i da je Ćaća velikodušno platio Thompsonu da ne pjeva u kampanji. Ni u HDZ-tovoj niti ičijoj drugoj. Za tu je skromnu svotu glazbena ikona svih ustašofila, čini se, kupila raskošan penthouse u Zagrebu. I zamislite, još je morao i platiti porez.

Javne pare nešto su se manje lijepile za prste SDP-ejaca, no oni su se zato pokazali maestralno nesposobnima i nepromišljenima u raspolaganju sredstvima koja su im dodijeljena.

NIJE LI VELIKI MILANOVIĆ ostavio drugove u dugovima do grla, plativši čuvenog maga komunikacija, spin doktora Alexa Browna, k’o svetog Petra kajganu. Točnije, pišljivih 4,6 milijuna kuna, da bi na kraju maestralno popušio izbore. Kad je beg bio cicija! Volio je Milanović i pojesti ručak u Taču, počastiti prijatelje, dapače, cijelo društvo, pa i poletjeti Vladinim avionom u privatni posjet na Krk, ali to je radio kao predsjednik Vlade, a ne predsjednik stranke, molit ću lijepo.

Sjetimo se i da su mnoge političke stranke, a osobito SDP-ejci, imale problema sa zbrajanjem troškova i rokovima za predaju na reviziju, zbog čega ih je nerijetko opalilo po džepu. Šlamperaj u računovodstvu SDP-a bio je na vrhuncu upravo u doba Milanovića, kada im je, zbog nedostavljanja financijskog izvješća na vrijeme, oduzeto preko pet milijuna kuna, da bi sljedeće godine ponovili isti gaf. Tog puta su iskrcali samo nešto više od 600.000 kuna. No pustimo sad to, nije sve u parama, ima nešto i u odnosu s medijima, a i političkim uvjerenjima.

IAKO JE JOŠ NEUMRLI PREDSJEDNIK FRANJO inaugurirao trend optuživanja medija za veleizdaju, dok su mu se priviđali zeleni, crveni, žuti i crni vragovi prodani za Judine škude, HDZ formalno nikada nije platio oglas s pozivom na linč nekog novinara. Ali eto, učiniše to živozidljani koji su toliko iznad pokvarene rvacke politike da naprosto ne mogu podnijeti javnu kritiku. Za javni novac. Zato na svojim presicama i ne dopuštaju škakljiva pitanja, a i ne komuniciraju s piskaralima u posljednje vrijeme. Kad su lažovi i manipulatori.

No ako si živopisni članovi Živog zida dopuštaju takvo ponašanje dok su u opoziciji, možete li zamisliti kako bi tretirali medije da su slučajno na vlasti? Vjerojatno slično kao mađarski Viktor Orbán ili poljski Jarosław Kaczyński, koji su im i inače ideološki bliski. Ili možda kao Recep Tayyip Erdoğan, novi turski sultan, koji kao Dominik Vuletić, nova zvijezda Živog zida, vjeruju u iliberalnu demokraciju. Što znači – kad se jednom domogneš vlasti, sve ti je dopušteno. Mijenjati ustav, uplitati se u pravosuđe, kontrolirati medije, dizati žice na granicama i ukidati slobodu govora. I ostati u sedlu zauvijek.

A KAKO IH JE KRENULO, bez stvarne opozicije, uz poharani SDP, nestali HNS i hrpu novonastalih strančica lijevog centra, Živi zid bi nam se mogao i dogoditi. Nije nemoguće da nas poput prirodne nepogode zadesi takav opasni politički eksperiment, a cijela zemlja postane dnevni boravak za prepucavanje bračnog para Vladimira Palfi – Ivan Vilibor Sinčić. I dječji vrtić za stranačko zločesto dijete Ivana Pernara, koji će se igrati malog Hitlera. Takvih zabavnih likova Europa se već nagledala. U Italiji se on zove Beppe Grillo, čija je protusistemska stranka Pet zvjezdica u koaliciji s krajnjom profašističkom desnicom. Sličan je i britanski euroskeptični ridikul Nigel Farage, nekadašnji član UKIP-a koji je svojim efektnim govorima uvjerio Britance u Brexit. A onda dao petama vjetra. Nakon što je pronevjerio europske pare, napustio je stranku, a Britance ostavio da plivaju u vlastitim govnima, bez njega. Sličan scenarij sprema se i Rvatinama, na što upozoravaju prokleti novinari, Hitlerovi učenici, koje bi Živi zid ionako ukinuo kada jednom dođe na vlast. Što će im, kada vjeruju u direktnu iliberalnu demokraciju. Najveći krivci za takvo stanje na političkoj sceni svakako su uhljebiteljski HDZ i SDP koji se bave isključivo stranačkim bitkama za moć, a najmanje građanima i svinjcem u kojem žive. A Pernar profitira.

Komentiraj

Source:Zrinka Vrabec Mojzeš