OTKRIĆE NACIONALA U SABORU: Dretar premijera pitao o fijasku Strateškog plana za poljoprivredu

Nakon jednomjesečne stanke, Hrvatski sabor u srijedu ‘aktualnim prijepodnevom’ počeo je redovito proljetno zasjedanje i 10. sjednicu.

Zastupnik Davor Dretar iz Domovinskog pokreta premijeru Plenkoviću postavio je pitanje temeljem teksta koji je objavljen prošlog tjedna u Nacionalu, a tiče se kritika Europske komisije na hrvatski Strateški plan za poljoprivredu i smjene u vrhu tog tima nakon tih kritika. Naime, ministrica Marija Vučković je nakon kritika EK na 83 stranice i reakcije premijera Plenkovića s mjesta voditelja tima za izradu Nacionalnog plana maknula državnog tajnika Zdravka Tušeka, a postavila je Tugomira Majdaka.

“Zbog kritika Europske komisije morali ste se umiješati i vi, zatražiti promjenu na čelu tima zaduženog za izradu strateškog plana, pa ste umjesto Žarka Tušeka imenovali Tugomira Majdaka. Zanima me trebaju li se poljoprivrednici zabrinuti da će zbog nerada i lošeg strateškog plana ostati bez 3,6 milijardi eura i hoće li državni tajnik Tušek snositi ikakvu političku odgovornost”, pitao je Dretar.

U svom odgovoru Plenković ništa od navedenog nije demantirao već je samo dao općeniti odgovor o potezima vlade i Ministarstva poljoprivrede.

“Ministrica Marija Vučković uživa moje povjerenje i ona je ta koja je zadužena da se svi dokumenti prihvate na vrijeme i da se pripreme podloge. U proteklim godinama smo rasteretili hrvatski državni proračun jer se dio potpora prebacio na europski proračun, a sve manje je imao terete za dio proračuna koji se odnosi na poljoprivredu, ali smo isto tako prateći sve krize u sektoru donosili brze i adekvatne mjere potpore koje su omogućile baš svim dionicima da ostanu na nogama i rješavaju svoje probleme”, odgovorio mu je Plenković.

Dretar nije bio zadovoljan odgovorom. “PR-ovski članak, od istine se ne može pobjeći. Vladajući…vi…gledate stvarnost potpuno drugim naočalama. Čujemo da je vama u ovoj zemlji dobro, ali pokazatelji su drugačiji. Vidjeli smo kada ste se vratili s grudanja u Petrinji, da građani misle drugačije”, kazao je.

Podsjetimo, Nacional je u prošlom broju otkrio detalje drame u Ministarstvu poljoprivrede nakon debakla ministrice Marije Vučković i njenih najbližih suradnika zaduženih za izradu Strateškog plana za poljoprivredu, ključnog dokumenta za povlačenje milijuna eura iz europske blagajne.

Naime, koncem prošle godine iz Europske komisije stigao je dokument na 83 stranice u kojem se opširno govori o nedostacima hrvatskog nacrta Strateškog plana za poljoprivredu, ključnog dokumenta za povlačenje sredstava iz Europske unije u razdoblju od 2023. do 2027. godine. Zbog kritika Europske komisije u cijelu se situaciju umiješao i premijer Andrej Plenković, koji je od ministrice poljoprivrede Marije Vučković zatražio promjene na čelu tima zaduženog za izradu Strateškog plana.

Više detalja o čistki u Ministarstvu poljoprivrede pročitajte na linku:

Plenković zbog kritika Europske komisije naredio čistku u vrhu Ministarstva poljoprivrede

Komentiraj