Ivica Galovic/PIXSELL

Ostojić: Glavnina izbjeglica otišla iz Hrvatske, Tovarnik najkritičnija točka

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je u subotu u Belom Manastiru kako je glavnina izbjeglica otišla iz Hrvatske, da je situacija u prihvatnim centrima potpuno stabilna, a da je najkritičnija točka Tovarnik.

Tijekom posjeta premijera Zorana Milanovića izbjegličkom centru u Belom Manastiru Ostojić je novinarima rekao kako se na željezničkom kolodovoru u Tovarniku nalazi oko dvije tisuće ljudi, kako je to trenutno najkritičnija točka, jer vlakovi koji prevoze izbjeglice primaju oko 750 ljudi. Dodao je kako su svi ostali prebačeni na mađarsku granicu, a da je Slovenija počela propuštati ljude na prijelazima Harmica i Bregana.

Ocijenio je kako je u prihvatnim centrima situacija potpuno stabilna. U njima je oko tisuću izbjeglica, ali većina je prazna, poput Čepina i Siska.

O zadržavanju strojovođa i policajaca: netko je htio isprovcirati incident

Zamoljen da komentira sinoćnji izgred kad je mađarska policija zadržala hrvatske policajce i strojovođe vlaka koji je prevozio izbjeglice, ministar Ostojić je kazao kako su izbjeglice prevezene “u skladu s lokalnim dogovorom” te da je “očito netko s više instance pokušao isprovocirati incident”.

“To smo riješili tijekom noćnih pregovora, hrvatski policajci su popisani, strojovođe su vraćeni, a vlak je na putu za Hrvatsku”, rekao je Ostojić ocijenivši kako je u pitanju bio pokušaj da se od sitnog incidenta napravi nešto ozbiljno.

Tijekom posjeta izbjegličkom centru premijer Milanović susreo se sa strojovođama i policajcima, a jedan od policajaca, Romeo Molnar, kazao je novinarima kako situacija nije bila napeta, da od mađarskh vlasti nisu dobili nikakve prijave niti su bili privedeni, ali su morali pričekati dok se nije završila procedura prihvata izbjeglica.

Na upit hoće li se izbjeglice i dalje vlakovima prevoziti u Mađarsku ministar Ostojić kazao kako će se koristiti najpogodnija prijevozna sredstva, autobusi ili vlakovi, ali da se vjerovatno neće, kao i jučer, koristiti prijelaz Baranjsko Petrovo Selo jer se ni mađarske kolege ne može dovesti u situaciju da se izbjeglice usmjerava samo na jedno mjesto.

Postoje granični prijelazi Goričan i Botovo, a to će se koristiti i ubuduće, kao i slovesnki dio, kazao je Ostojić.

Povjerenik predsjednice RH za izbjeglice – očito izgradnja paralelne vlasti

Rekao je kako je “ponosan na hrvatsku policiju, jer sve ove dane, ni u jednom trenutku nije upotrijebila silu”, a stvari su dovedene u red bez izgreda, koje su, rekao je, neki priželjkivali.

Zamoljen da komentira koliko su precizne procjene predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da se idućih dana očekuje dolazak u Hrvatsku oko 40 tisuća ljudi, Ostojić je kazao “nema pojma o čemu to predsjednica priča” i ne zna odakle joj te informacije, ali da bi, ako nešto zna, bilo dobro da mu to javi. Vjerovatno je možda mislila na neki dugogodišnji proces, rekao je Ostojić.

“Čujem da je imenovan nekakav povjerenik za prognanike i izbjeglice. Ne znam koji je njegov posao i hoćemo li karton s njegovim likom staviti na granicu da plaši nekoga. Ne znam kakva bi, pored državnog stožera, trebala biti funkcija određenih osoba. Očito je da je to nekakva izgradnja paralelne vlasti”, ocijenio je Ostojić.

Predsjednica Republike u petak je imenovala Andriju Hebranga povjerenikom Predsjednice RH za migrantsku krizu. Najavljeno je da će povjerenik osnovati radnu skupinu u kojoj bi bili ljudi koji imaju iskustvo s kriznim situacijama iz devedesetih, s ciljem da budu potpora državnim vlastima.

Komentiraj