Hrvatska
Decoration icon

migracije

Ostati ili otići? Međunarodna konferencija o migracijama i identitetu 19. i 20. svibnja, drugi dio 21. svibnja online

Autor:

Photo: Organizator konferencije

Zagreb i Osijek domaćini su važne međunarodne znanstveno-stručne konferencije Migracije i identitet: kultura, ekonomija, država, koja postavlja pitanje ostati ili otići te obrađuje goruće teme poput sigurnosnog upravljanja i novih izazova, kvalitete života u Hrvatskoj ali i druga izlaganja od iznimne važnosti.

Brojni cijenjeni stručnjaci u području migracija, nacionalnih manjina i hrvatske dijaspore predstavit će aktualne teme te raspravljati o problematici vezanoj za ovo, za sve nas iznimno važno područje. Prvi dio konferencije očekuje nas 19. i 20. svibnja uživo u Edward Bernays visokoj školi za komunikacijski menadžment, Libertas međunarodnom sveučilištu i Hrvatskoj Matici iseljenika. Drugi dio bit će održan 21. svibnja u online izdanju na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.

Vodeći stručnjaci osvrnut će se na rezultate svojih istraživanja i predstaviti izazove za budućnost. Sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske, dr. sc. Mato Arlović tako će govoriti o temi Državotvorno i revolucionarno ustavotvorstvo i “Božićni” Ustav Republike Hrvatske iz 1990., prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila govoriti će o sigurnosnom upravljanju i novim izazovima, prof. dr. sc. Anđelko Milardović predstavit će nacionalnu državu i globalizaciju početkom 21. stoljeća u okvirima globalnog društva rizika, prof. dr. sc. Ljubo Jurčić otrkit će sve o Europskoj uniji između nacionalnih identiteta i razvoja, dr. sc. Ljiljana Kaliterna Lipovčan predstavit će zanimljivu temu Kvaliteta života u Hrvatskoj dok će doc. dr. sc. Jadranka Polović predavati na temu Migracije kao sigurnosni izazov Europske unije: postoji li riješenje?

Jedna od najintrigantnijih tema u Osijeku svakako je Ostati ili otići? Prinos analizi socio-kulturnih odrednica migracijskih aspiracija mladih u Vukovarsko-srijemskoj županiji koju će predstaviti znanstvenici Mateo Žanić, Goran Marko Miletić i Krešimir Peračković. Marija Završki, Katarina Horvat i Veronika Završki osvrnut će se na temu Novo ruho Slavonije – uloga lokalne zajednice u stvaranju doživljaja destinacije. Ivo Grgić interes će potaknuti iznimno važnim izlaganjem Migracije pučanstva i promjene u ruralnom prostoru Hrvatske dok će Damir Novotny istaknuti važnost teme Urbana pametna sela: kako prekinuti zatvoreni krug zaostajanja ruralnih područja u kontekstu implementacije razvojnog koncepta “pametno selo”?

Ova konferencija održava se u organizaciji Instituta za migracije i narodnosti (IMIN), znanstveno-istraživačke institucije s najdužim stažem u Republici Hrvatskoj, a i u širem okruženju u istraživanju unutarnjih i vanjskih migracija, nacionalnih manjina i hrvatske dijaspore. Drugo izdanje bez sumnje će iznjedriti nove znanstvene spoznaje od iznimne važnosti za Hrvatsku te sve nas na koje se u konačnici odnosi ova važna tema.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.