Borna Filic/PIXSELL

Orešković: Situacija s migrantskom krizom je vrlo ozbiljna

Situacija s migrantskom krizom u Europskoj uniji je vrlo ozbiljna  i ona se može riješiti samo zajednički, izjavio je u četvrtak hrvatski premijer Tihomir Orešković.

“Situacija je vrlo ozbiljna. Trebamo vidjeti kako će se u sljedeća tri, četiri tjedna situacija razvijati”, rekao je Orešković po dolasku na summit čelnika EU-a, na kojem su glavne teme migrantska kriza i budući odnosi s Velikom Britanijom.

Orešković je u srijedu navečer sudjelovao na radnoj večeri na kojoj se razgovoralo o zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti.  Taj sastanak organizirao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, a sudjelovali su predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, slovenski premijer Miro Cerar, predsjednici Srbije i Makedonije Tomislav Nikolić i Gjorge Ivanov, visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politikiu Federica Mogherini i povjerenik za proširenje i susjedstvo Johannes Hahn.

Orešković je istaknuo važnost komunikacija između tih zemalja. “Važno je da surađujemo i imamo otvorenu komunikaciju. To nije problem samo zapadnog Balkana, to je europski problem i trebat ćemo ga kao Europa riješiti”, rekao je Orešković.

Premijer Orešković je prijepodne bilateralno razgovorao i s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom.

Orešković je rekao da je Junckera upoznao sa svojim planovima o aktiviranju mrtvog kapitala kako bi se smanio hrvatski dug, korištenju 10,7 milijardi eura koje su Hrvatskoj dostupne iz europskih fondova te fondu od pola milijarde eura za  poticanje investicija u malim i srednjim poduzećima.

Premijer Orešković je prije početka summita imao kratki bilateralni sastanak s britanskim premijerom Davidom Cameronom te sastanak s čelnicima četiri zemlje Višegradske skupine – Poljske, Mađarske, Češke i Slovačke, koji su na sastanak pozvali i predsjednike vlada Hrvatske i Slovenije.

 

Komentiraj