OREŠKOVIĆ ODGOVORILA HDZ-U ‘Što je šaka domoljublja, naspram punih vreća? Slasnije je okupirati, nego se boriti’

Autor:

05.03.2024., Zagreb - Dolazak na sastanak u sredisnjicu SDP-a na koji su pozvani pripadnici devet politickih stranaka od centra na lijevo. Glavna tema je kako se organizirati i zajednicki izaci na izbore. Dalija Oreskovic. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Potpredsjednik HDZ-a i član stranačkog pregovaračkog tima, Ivan Anušić izašao je u srijedu pred novinare i nakon drugog sastanka s Domovinskim pokretom objavio da su razgovori prošli “afirmativno i konstruktivno”, dodavši: “Idemo ka konačnom rješenju”. Njegova izjava mnoge je asicorala na naziv plana nacističke Njemačke za sustavni genocid nad europskim Židovima, koji je doveo do posljednje, najsmrtonosnije faze holokausta. Na Anušićevu izjavu reagirala je i Dalija Orešković koja je na X-u objavila screenshot Anušićeve izjave, uz koju je napisala: “I, jeste li već eliminirali Srbe ili ćete to nakon što se do konačnog rješenja stigne?”

“‘Show me the numbers’, rekao je svojevremeno moj prezimenjak, bivši premijer Orešković. Ne postoji “uvjerljiv izborni poraz ljevice”, kao što ne postoji niti izborna pobjeda HDZ-a.

Tjedan dana je prošlo od izbora. Gdje ti je vladajuća većina, Plenkoviću?

U prošlom sazivu koristili smo posprdno ‘look at the numbers’, kada je činjenicama trebalo razbiti HDZ-ove deluzije, obmane i demagogiju, a brojevi kažu da HDZ ne samo da nema pobjednički broj mandata, već niti pobjednički broj glasova građana na izborima. Dvije trećine birača izjasnio se da traži njegovu smjenu i oslobađanje države koruptivnih okova. Promatrano u mandatima, HDZ je pojedinačno u najvećem padu, pa pitam, kome se to HDZ ruga?

Brojke kažu da HDZ do vlasti može samo tako da dio dojučerašnje oporbe promijeni stranu, dakle kupovinom i trgovinom, istim karcinomom koji ubija našu državu, prevarom i izdajom povjerenja onih koji su izašli na birališta.

Među ljudima čista obraza i istinskih principa, bila bi puno veća udaljenost između njih i slizavanja s koruptivnom vlasti, od udaljenosti u svjetonazorima između političkih grupacija koje sada imaju priliku postaviti nove temelje hrvatske države.
No nije Hrvatska svima na prvom mjestu. Što je šaka domoljublja, naspram punih vreća? Slasnije je okupirati, nego se boriti za nacionalne interese.

A što se samih pregovora s HDZ-om tiče, kao lakmus papir pokazuju posrtanje već u prvom koraku. Nitko nema pravo stranačka pitanja i koalicijske pregovore obavljati u službenim prostorijama Vlade Republike Hrvatske. Zlouporabom do osobne koristi, moto je HDZ-ove vlasti, tko god bili koalicijski partneri. Pala je maska sa svih propagandnih obmana. S jučerašnjim komentarom koji je isprovocirao ovakvu reakciju HDZ-a, između ostalog sam i na to ukazala. Neću s time stati”, napisala je Dalija Orešković na Facebooku.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.