Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković u petak je komentirala ‘aferu SMS’.

“Ovo je jedan u nizu dokaza da institucije ne rade posao kako bi trebale. Evidentno je da pravni sustav ne postupa jednako prema svim građanima, odnosno, da postupa drugačije prema osobama koje su povezane s političkom moći”, rekla je Orešković za net.hr.

Naglasila je da se ne bi moglo tako lako instrumentalizirati da je sustav pravičan i da prema svima postupa jednako i kada treba. ” Ako se sada otkriva da su istražna tijela imala još prije sedam godina sve potrebne podatke da poduzmu daljnje korake protiv Milijana Brkića, a ona to nisu učinila, to je ono što zvoni na alarm. Dakle, još prije sedam godina postojali su podaci koji su duboko kompromitirali Milijana Brkića i bili su nekome na raspolaganju, no slučaj se nije istraživao, a potom se čekao ogovarajući trenutak za puštanje tih podataka u javnost. To je čvrsti dokaz o zarobljenosti pravne države i njenih tijela u rukama ljudi koji drže vlast”, komentirala je Orešković pisanje Nacionala.

Čelni čovjek DORH-a Dražen jelenić u četvrtak je nakon sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost kazao kako je spisa u DORH-u nema, a Državno je odvjetništvo kasnije u priopćenju poručilo da je spis mogao nestati prilikom selidbe. “Ne mislim da se radi ovdje o nuklearnoj fizici, sigurno se može utvrditi trag kretanja dokumenata: tko je kada imao kakve izvještaje i podatke na raspolaganju i što je s njima dalje napravio. Ne radi se ni o kakvim apstraktnim propustima i sigurno se može utvrditi lanac odgovornosti, s konkretnim imenima i prezimenima. Neovisno o tome što svjedoci koji su pred policijom teretili Milijana Brkića takav iskaz nisu ponovili i pred istražnim sucem, slučaj se morao pozorno istražiti, jer je prokazana osoba i nadalje ostala u sustavu, na bitnim pozicijama represivne, a potom i političke moći”, smatra Orešković.

S obzirom na te okolnosti, poručila je, te da je Jelenić uvjeren da nije bilo nikakvog zataškavanja, to se može protumačiti kao vrijeđanje inteligencije javnosti. “Rekonstrukcijom spisa u pravilu se ne može generirati apsolutno sve što se nalazilo i u onom izgubljenom. Ako se u ovom slučaju utvrdi nečija odgovornost, to će biti samo zato jer to očito sada nekome treba”, rekla je.

Orešković je prokomentirala i uhićenje vozača Ministarstva poljoprivrede i kuma Milijana Brkića, Blaža Curića. “Vjerujem da je u Hrvatskoj ljudima već pun kufer kumova i kumstava koja znače put do zapošljavanja ili neke druge koristi. Zato pakiraju kufere i odlaze odavde. Kakvu poruku šalje ova Vlada kada osobu koja je u povlaštenoj mirovini od 12 tisuća kuna zapošljava još na ugovor o djelu, a ne zapošljava ljude kojima je egzistencijalno nužan posao?”, poručila je.

Istaknula je da će možda doći i do otvaranja nekih novih istraga protiv Brkića, a vjerojatno i još nekih osoba iz njegova kruga. “Brkić je sporedan. Danas je to on, sutra će se nekome drugome nešto izvući, a nešto drugo nekom drugom prikriti. Nas treba brinuti funkcioniranje cijelog sustava, koji politika očito instrumentalizira”, zaključila je.

Komentiraj