HINA /Zvonimir KUHTIĆ

OREŠKOVIĆ “Nepojmljivo mi je da je USKOK odbacio kaznenu prijavu”

Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković gostovala je u četvrtak u studiju N1 televizije, gdje je komentirala aktualne političke teme.

U srijedu su objavljeni transkripti dijelova iskaza Martine Dalić, Ante Ramljaka i Zorana Besaka danih USKOK-ovim istražiteljima. Orešković kaže kako smatra da se radi o svjesnom laganju. “Kad pročitate, to je uznemirujući sadržaj. Kad bi se moglo sažeti, onda je to potresno svjedočanstvo na koji način je Vlada zloupotrebljavala sustav, potkopavala vladavinu prava i obmanjivala javnost i institucije, kako bi interesnoj skupini omogućila korist pod krinkom spašavanja komapnije u problemima”, kazala je.

Dodala je kako transkripti govore da u državi imamo stanje da institucije ne djeluju. “Nepojmljivo mi je da je USKOK odbacio kaznenu prijavu. Ako se ne može zaključiti da je odbacivanje posljedica izravnog pritiska politke, to govori da nam nedostaje znanja da se ozbiljno bavimo ozbiljnim korpucijskim temema. Evidentno je da je u konkretnom slučaju USKOK okrenuo glavu na drugu stranu”, poručila je.

Orešković naglašava kako nema odluke Vlade koja daje legiztimitet radnoj skupini. Radi se, dodaje, o privatnoj interesnoj skupini koja je zlorabila sustav jer je djelovala pod zaštitom premijera. Komentirala je i ministra financija Zdravka Marića. “On je dao očitovanje koje je suprotno sadržaju koji vidimo danas. Osobito je sporno da je Povjerenstvo uputilo dopis Vladi. Ne mogu biti dvije istinite verzije. Ili je istinita ona koja je dana Povjerenstvu ili ova iz transkripata. Treba sada tražiti od Povjerenstva sve dopise da se vidi sadržaj dopisa koje je ovjerio tadašnji predstojnik ureda Vlade, sada ministar, Davor Božinović. Treba utvrditi radi li se o ovjeravanju kaznenog sadržaja. To bi trebala napraviti tijela kaznenog progona, DORH ili Uskok”, istaknula je.

Dalić je u objavljenim transkriptima kazala kako je intervenirala u medijima er je u tom trenutku nacrt zakona bio na čitanju u domaćoj i međunarodnoj zajednici. “o je potkopavanje nacionalnog interesa, svjesno se lagalo domaćoj javnosti. Kakva je to Vlada koja tijelu koje tu Vladu bira govori neistine? “, pita se Orešković.

Upitana koliko možemo vjerovati Vladi oko Uljanika, Orešković kaže: “Ovakvoj Vladi ne vjerujem više ništa, ni onima koji je podržavaju. I Uljanik je sistemski važna kompanija i ovaj zakom je očito na tu tvrtku neprimjenjiv. Vlada nije radila što je trebala. Nego im je bio cilj iskoristiti priliku kad se ukazala.”

Komentiraj