Dalibor Urukalovic/PIXSELL

OREPIĆ ‘Policija će se reorganizirati radi veće funkcionalnosti’

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić potvrdio je u utorak u Varaždinu, gdje je bio na predstavljanju pilot projekta ePodnesak, da će se ići u reorganizaciju policije radi bolje funkcionalnosti cijeloga sustava te i najavio je javnu raspravu o tome.

“Ova godina je godina reorganizacije,” rekao je ministar Orepić odgovarajući na pitanje novinara o najavljenim mogućim ukidanjima pojedinih policijskih uprava i racionalizaciji cijelog sustava. Prvenstveni cilj je funkcionalna reorganizacija policije i to će se ostvariti, poručio je.

Rekao je da je cilj iz postojećeg ljudskog i tehničkog potencijala dobiti 1500 ljudi više u osnovnoj djelatnosti policije. Cilj je ukinuti čitav niz  prekomjernih  i nepotrebnih razina vođenja zapovijedanja u policiji, niz zapovjednih mjesta te u konačnici dobiti puno funkcionalniju i puno prilagodljiviju policiju, rekao je.

Objasnio je kako će u gradu u kojem, primjerice, postoji policijska uprava s dvije policijske postaje, ubuduće načelnik policijske uprave biti načelnik policijske postaje koji će raditi konkretan policijski posao, a sve ustrojbene strukture ispod toga će nestati.

“Moramo imati policiju koja će biti odgovorna ljudima koji je plaćaju, narodu. To će se definitivno dogoditi kroz ovu godinu. Cilj je da s prvim danom iduće godine svaki djelatnik Ministarstva unutarnjih poslova dobije novo rješenje sukladno toj reorganizaciji,” zaključio je Orepić.

Reorganizirat će se i granična policija, će zbog svoje specifičnosti biti vezana uz manje karika i neće biti više mješovitih policijskih postaja. “Ona će biti zasebna struktura unutar Ministarstva jer tu je dosta ulaznih vrijednosti zadanih od strane Europske unije,” rekao je ministar Orepić.

Najavio je dvomjesečnu javnu raspravu i rekao kako žele za reorganizaciju dobiti konsenzus svih političkih opcija.

Komentiraj