FaH

Orepić: Hrvatska sudjeluje u zajedničkim naporima u rješavanju migrantske krize

Hrvatska sudjeluje u zajedničkim naporima u profilaciji izbjeglica na grčko-makedonskoj granici i u daljnjem tranzitu migranata u skladu s dogovorom, rekao je hrvatski ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u srijedu u Beču, gdje  je sudjelovao na ministarskoj konferenciji o migrantskoj krizi.

“Hrvatska u ovom trenutku odgovara na ono što se od nje očekuje. Imamo dovoljno kapaciteta za zbrinjavanje migranata a ako bude potrebno spremni smo povećati kapacitete. Međutim, težište nije na tome nego na zajedničkom dogovoru koji EU  mora dati vrlo skoro”, kazao je Orepić novinarima.
Na novinarska pitanja o odnosima sa Slovenijom odgovorio je da je cilj današnje konferencije bio definirati zajedničku odgovornost i unutar te odgovornosti pojedinačnu odgovornost. “U tom kontekstu  mislim da će suradnja  s Slovenijom biti korektna” rekao je Orepić.

Bečku konferenciju ocjenio je kao” korak unaprijed”  prema konačnom dogovoru  EU-a  o migrantskoj krizi.
Izrazio je nadu da će  se u četvrtak na sastanku ministara unutarnjih poslova i pravosuđa u Bruxellesu dati konkretniji  odgovor.
Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz ocjenio je  da je današnji skup “jasan signal da želimo smanjiti priljev migranata. Mi to moramo učiniti”, rekao je.

Potrebna je tješnja međusobna suradnja, koordinacija,  dogovor i kontrola odnosno profilacija  na grčko-makedonskoj granici gdje će se odlučitivati o daljnjem tranzitu migranata. Po austrijskom ministru, migranti koji prođu identifikaciju i kontrolu više neće moći birati  državu gdje će predati zahtjev za azil.
Dogovorene mjere predviđaju i odbijanje migranata s lažnim identitetom koji neće moći prijeći makedonsku granicu. Ekonomske migrante se za sada neće primati. Također se predviđa slanje dodatne potpore i policajaca na posebno pogođene granice, a suradnja sa Grčkom ostaje vrlo važna.

“Sve mjere sa svrhom boljeg  koordiniranja i zaustavljanja migracijskih tokova  prema srednjoj Europi  u zajedničkom nastupu imaju za cilj osigurati stabilnost i sigurnost u zemljama  duž balkanske rute”, rekla je austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner dodajući da je to “pitanje opstanka Europske unije”.

“Moramo zaustaviti val izbjeglica sada. Radi se o pitanju opstanka Europske unije”, rekla je na novinskoj konferenciji, ukazujući posebice na opasnost nacionalističkih politika u Europi. “Ne možemo ovako nastaviti. Trebamo jasnu odluku na europskoj razini”, rekla je.

Na bečkoj konferenciji sudjelovali su ministri unutarnjih  i vanjskih poslova odnosno njihovi pomoćnici iz deset zemalja –  Austrije, Albanije,  BiH,  Crne Gore , Bugarske,  Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije. Iz Hrvatske je uz ministra Orepića sudjelovao i pomoćnik ministra vanjskih i europskih poslova Željko Kuprešak.

Komentiraj