Orban i Erdogan žele produbiti odnose: “Imamo plan da Turci i Mađari budu pobjednici u 21. stoljeću”

Autor:

epa11036209 A handout photo made available by the Hungarian Prime Minister's Office shows Hungarian Prime Minister Viktor Orban (R) and Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) shake hands after the signing of a cooperation agreement in Orban's office, the former Carmelite Monastery, in Budapest, Hungary, 18 December 2023.  EPA/VIVIEN CHER BENKO / HUNGARIAN PM OFFICE / HANDOUT HANDOUT     HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

EPA/VIVIEN CHER BENKO / HUNGARIAN PM OFFICE

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak da želi produbiti odnose s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, tijekom njegova drugog posjeta Budimpešti u posljednja četiri mjeseca.

Mađarska i Turska su jedine članice NATO-a koje nisu ratificirale pristupanje Švedske Sjevernoatlantskom savezu.

Mađarski parlament još nije glasao za švedski zahtjev, pridružujući se Turskoj koja već dugo blokira članstvo te zemlje i zadržava postupak iako je Erdogan u lipnju povukao svoj veto.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka, dvojica čelnika nisu komentirala to pitanje, no mađarska predsjednica Katalin Novak, koja se također susrela s Erdoganom, potvrdila je da se razgovaralo o proširenju NATO-a.

Povod Erdoganova posjeta je bila stota obljetnica uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja. “Želimo još jače odnose u obrani i energiji, područjima u kojima već plodonosno surađujemo”, rekao je Erdogan i dodao da je cilj povećati robnu razmjenu s četiri na šest milijardi dolara.

Erdogan je uz vojne počesti dočekan na Trgu Heroja u Budimpešti odakle se uputio na sastanak s Novak i s Orbanom.

Orban je Erdoganu poklonio noniusa, konja mađarske pasmine, iako je turski čelnik 2003. pao s konja. “Poklon jedne konjaničke nacije drugoj”, napisao je Orban na Facebooku.

Od Erdogana je na poklon dobio električni automobil proizveden u Turskoj i fotografiju objavio na društvenoj mreži X. “Najbolji posao koji sam ikada sklopio. Za jednu konjsku snagu dobio sam 435. Dobrodošli predsjedniče Erdogan”, napisao je Orban.

Tijekom konferencije za novinare, Orban je rekao da “traži saveznike s kojima može pobijediti”. “Imamo veliki plan da Turci i Mađari zajedno budu pobjednici u 21. stoljeću”, izjavio je.

Dvojica čelnika potpisala su deklaraciju o podizanju odnosa na razinu “strateškog partnerstva” koje je Orban opisao kao “izraz najbliže, prijateljske, bratske i političke suradnje”.

Mađarska proteklih godina vodi politiku otvaranja prema istoku, ne samo prema Rusiji nego i prema Kini te srednjoazijskim državama.

Jedina je članica EU-a koja održava bliske odnose s Rusijom od početka rata u Ukrajini u veljači 2022.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

isabelkedem223

prije 4 mjeseca

Moj bivši muž i ja prekinuli smo prije godinu i dva mjeseca i bila sam u šestom mjesecu trudnoće. Oboje se volimo i to je za mene bio šok i stvarno mi je slomilo srce. Pokušao sam ga nazvati i obje su linije bile isključene. Pokušala sam doći do njega na društvenim mrežama, ali on me uklonio s njih. Pokušala sam doći do njegovih roditelja i rekli su mi da je njihov sin rekao da me ne voli i da me ne želi vidjeti i da ne znaju što nije u redu. Plakala sam i plakala svaki dan jer sam ga jako voljela. Sve dok nisam rodila i beba nije napunila godinu dana, nisam mogla vratiti svoju ljubav. Opet sam bio zbunjen. Ne znam što da radim, a ostala sam i bez posla, a nemam novaca za brigu o bebi. Bila sam jadna u životu pa sam plakala svojoj sestri i ispričala joj svoj problem i rekla da zna za snažnu čaroliju koju je bakao dr. Apata koji joj je pomogao kada nije mogla zatrudnjeti. Kontaktirala sam ga putem e-maila i on je rekao da će mi pomoći i rekao mi je da je žena stavila urok na mog muža i rekao da će mi pomoći da razbijem urok kako bi mi se moj muž vratio zauvijek i da će biti moj. Za mene je bilo veliko iznenađenje da se dogodilo sve što je rekao. Muž mi se odmah vratio i rekao mi da mu oprostim. Puno hvala ovom moćnom i istinskom čaroliju. Molim se da poživi dugo i da više obavlja svoj divan posao. Ako imate problem koji vas muči u životu, obratite se ovom moćnom igraču čarolija! On vam može pomoći. Neće vas iznevjeriti, možete ga dobiti preko gmail adrese: [email protected] ili preko njegovog vibera /whatsappa:(+447307347648)