Orban blokirao sporazum EU-a o financijskoj pomoći Ukrajini!

Autor:

epa11028267 Hungary's Prime Minister Viktor Orban speaks to the media as he arrives for a European Council in Brussels, Belgium, 14 December 2023. EU leaders are gathering in Brussels for a two-day summit to discuss the latest developments in relation to Russia's invasion of Ukraine, and in the Middle East, including the humanitarian situation in Gaza, the block's enlargement policy and long-term budget 2021-2027, as well as security and defense, among other topics.  EPA/OLIVIER MATTHYS

EPA/OLIVIER MATTHYS

Mađarska je u petak zadržala dogovor Europske unije o 50 milijardi eura za Ukrajinu iz proračuna Unije, a čelnici EU-a odlučili su se vratiti na raspravu u siječnju, rekao je nizozemski premijer Mark Rutte.

Dodao je da se 26 zemalja EU-a složilo da se Ukrajini osigura novac iz proračuna EU-a do 2027. godine, no Mađarska je bila protiv, a potrebna je jednoglasna odluka.

“Imamo još malo vremena, Ukrajina neće ostati bez novca u sljedećih nekoliko tjedana”, rekao je Rutte novinarima napuštajući pregovore, prenosi Reuters.

“Dogovorili smo se s 26 zemalja. Viktor Orban, Mađarska, to još nije mogao učiniti. Prilično sam uvjeren da možemo postići dogovor početkom sljedeće godine, mislimo na kraj siječnja”, rekao je Rutte, dodajući da će biti još jedan samit za postizanje dogovora.

Nekoliko diplomata za Dpa je izjavilo da je Orban spriječio čelnike EU da postignu dogovor o paketu financijske potpore.

Orban izišao iz dvorane kada se odlučivalo o Ukrajini

Na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter, Orban je napisao da će čelnici EU ponovno razmotriti dogovor sljedeće godine “nakon odgovarajuće pripreme”.

Odluku o novom paketu pomoći za Ukrajinu otežala je činjenica da je nastavak financijske potpore Kijevu dio zakonodavnog prijedloga opsežne revizije dugoročnog proračuna EU-a.

Europska unija radi sa sedmogodišnjim proračunskim sustavima, a trenutno razdoblje zajedničkog proračuna je do 2027. godine.

Europska komisija je ranije ove godine predložila Ukrajini do 2027. financijsku potporu od 50 milijardi eura od čega bi 33 milijarde eura bilo izdano kao zajmovi, a 17 milijuna eura kao bespovratna sredstva.

Čelnici država članica EU odlučili su u četvrtak, prvi dan samita, otvoriti pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom, odobrili kandidatski status Gruziji, a s Bosnom i Hercegovinom pregovori će biti otvoreni kada se u potrebnoj mjeri uskadi s kriterijima za članstvo, objavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak navečer da je Orban izišao iz dvorane kada se odlučivalo o pokretanju pregovora s Ukrajinom.

Orban kaže da još uvijek može zaustaviti pristupanje EU-u

Mađarski premijer Viktor Orban u petak je ostao pri svojoj odluci da stavi veto na paket pomoći EU-a Ukrajini vrijedan 50 milijardi eura i rekao da još uvijek može zaustaviti pristupanje Kijeva bloku nakon što su pregovori o članstvu dobili zeleno svjetlo država članica.

Na summitu u Bruxellesu u četvrtak, drugi čelnici Europske unije odbacili su prigovore Orbana, nakon čega je on napustio prostoriju, dok su oni poduzeli povijesni korak pristanka na početak pristupnih pregovora sa zemljom u ratu.

Ipak nisu mogli nadvladati otpor Orbana – koji održava bliske veze s Rusijom – revidiranju proračuna bloka kako bi se usmjerila vitalna financijska potpora Ukrajini i osiguralo više novca za druge prioritete EU-a kao što je upravljanje migracijama.

Otvaranje pregovora dogodilo se u kritičnom trenutku za Ukrajinu nakon što njezina protuofenziva protiv ruskih invazijskih snaga nije postigla uspjehe, te nakon što američki predsjednik Joe Biden zasad nije uspio uvjeriti Kongres da odobri paket od 60 milijardi dolara za Kijev.

Orban je u petak rekao mađarskom državnom radiju da je morao blokirati paket pomoći Ukrajini – dio šireg višegodišnjeg proračunskog plana – kako bi bio siguran da će Mađarska dobiti sredstva koja želi iz proračuna EU-a.

“Uvijek sam govorio da ako netko želi modificirati proračun – a želi – onda je to izvrsna prilika za Mađarsku da jasno kaže da mora dobiti ono što joj pripada. Ne polovicu, ili jednu četvrtinu”, rekao je.

Čelnici EU-a završili su razgovore o financijskom paketu, za koji je potrebna jednoglasnost, u ranim jutarnjim satima u petak i rekli da će pokušati ponovno u siječnju, s optimizmom da bi tada dogovor mogao biti postignut.

Ako u tom trenutku ne bude dogovora, države članice također mogu pružiti pomoć pojedinačno ili sklopiti zasebne dogovore.

Što se tiče odluke o pristanku na početak pregovora o članstvu s Ukrajinom, koju je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozdravio kao pobjedu za Ukrajinu i Europu, Orban je naglasio da će pregovori biti jako dugi – a Mađarska bi kasnije ipak mogla blokirati proces.

“Ovo je loša odluka”, rekao je nacionalistički mađarski čelnik. “Mađarska za to ne snosi nikakvu odgovornost, možemo kasnije zaustaviti ovaj proces, a ako bude potrebno povući ćemo kočnicu, a konačnu odluku donijet će mađarski parlament.”

Vijest o financiranju izazvala je gorki okus u Ukrajini, pošto je uslijedila samo nekoliko sati nakon što su se čelnici EU-a složili otvoriti pregovore o članstvu.

Iako bi do članstva vjerojatno trebalo proći mnogo godina, odluka na summitu u Bruxellesu vodi Ukrajinu korak bliže njenom dugoročnom strateškom cilju da se usidri na Zapadu i oslobodi iz ruske orbite.

Čelnici EU-a trebali su se ponovno okupiti u petak kako bi razgovarali o drugim temama, uključujući rat Izraela i Hamasa.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.