Optužno vijeće odlučuje o osnovanosti optužnice protiv bivših ministara

Optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda u četvrtak će odlučivati o osnovanosti optužnice protiv četvorice bivših ministara, optuženih za korupciju, HDZ-ovh Darka Horvata, Tomislava Tolušića i Josipa Aladrovića te bivšeg potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića iz SDSS-a.

Optužnica je podignuta prije nekoliko mjeseci, a sud danas odlučuje hoće li je prihvatiti. Optužnicu može odbaciti ili poslati na doradu, javlja HRT.

Postupak protiv njih prije je razdvojen od ostalih okrivljenika koji su krajem prošlog prosinca priznali krivnju i nagodili se s tužiteljstvom.

Tako se Ana Mandac, nekadašnja Horvatova pomoćnica, nagodila te je osuđena na 11 mjeseci zatvora, što joj je zamijenjeno radom za opće dobro. Ona je Uskoku posvjedočila da su se poticaji tvrtkama koje za to nisu ispunjavale kriterije, dodjeljivali “po babi i stričevima”.

Podsjetimo, dva bivša ministra i bivšeg potpredsjednika Vlade tereti se za dodjelu potpora tvrtkama koje za takvo nešto nisu ispunjavale kriterij.

Darka Horvata se tereti da je na taj način dodijelio više od 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Optužnicom su obuhvaćeni i bivši ministar Tolušić i bivši potpredsjednik Vlade Boris Milošević. Jednog se tereti da je potpore dodijelio vlastitoj vinariji, a drugi da je pogodovao tvrtkama koje su bile njemu od interesa.

Iz ove istrage je proizašla i istraga vezana uz bivšeg ministra Josipa Aladrovića. Njega se tereti da je prije otprilike pet godina pogodovao prilikom dva zapošljavanja.

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner