Talijanska ministrica za gospodarski razvoj Federica Guidi morala je podnijeti ostavku nakon optužbi za trgovanje utjecajem koje štete ugledu vlade Matea Renzija, dva mjeseca prije djelomičnih lokalnih izbora.

“Nijedna vlada ne može se nositi sa sumnjom kakva je neočekivano pogodila Renzijevu izvršnu vlast nakon slučaja Guidi”, istaknuo je u petak politolog Stefano Folli u dnevnom listu La Repubblica.

“Federica Guidi nema izbora: mora otići”, dodaje Corriere della Sera.

Ministrica je u četvrtak navečer objavila da podnosi ostavku, a njezin partner je pod istragom zbog trgovanja utjecajem.

Renzi je odmah shvatio da slučaj može naštetiti ugledu njegove vlade i prihvatio je ministričinu ostavku – dok je boravio u posjetu u Sjedinjenim Državama – odajući priznanje njezinu radu.

Na tu se ostavku premijer osvrnuo u petak u Washingtonu u razgovoru s talijanskim novinarima, podsjećajući da jedna ministrica u prošloj vladi nije podnijela ostavku u sličnoj situaciji.

Oporba je odmah iskoristila priliku kako bi zatražila ostavku čitave Renzijeve vlade.

Dva tjedna prije referenduma o crpljenju nafte iz mora, za koji vlada želi da ne uspije, i dva mjeseca prije lokalnih izbora u nekim većim gradovima, poput Milana, Rima i Napulja, Matteo Renzi bi najradije da se ovaj skandal nije dogodio.

Komentiraj