EPA/CHRISTIAN BRUNA

OPROŠTAJ ÖZILA “Nijemac sam kad pobijedimo, a imigrant kad izgubimo”

Veznjak Arsenala Mesut Özil (29) odlučio se oprostiti od njemačke nogometne reprezentacije. U otvorenom pismu Özil je poručio kako se odlučio na kraj reprezentativne karijere zbog ponašanja Njemačkog nogometnog saveza, te dodao da se za loš rezultat Njemačke na Svjetskom prvenstvu krivi isključivo njega.

“Nijemac sam kad pobijedimo, a imigrant kad izgubimo. Postoje li kriteriji da se postane pravi Nijemac? Zašto sam ja Nijemac – Turčin, a moji prijatelji Lukas Podolski i Miroslav Klose nisu Nijemci – Poljaci? Jer sam iz Turske? Jer sam musliman?”, poručio je u pismu.

Özila su u svibnju naveliko kritizirali zbog fotografije s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Iako je rekao da je s Erdoganom razgovarao o nogometu, predsjednikova stranka AK iskoristila je spornu fotografiju kao dio predizborne kampanje. Mnogi njemački političari tada su u pitanje doveli vjernost Özila i Ilkayja Gundogana, koji je također bio na fotografiji, njemačkim demokratskim načelima.

Nogometaš Arsenala izjavio je kako bi iskazao nepoštovanje prema svojim turskim precima da se s Erdoganom nije fotografirao.

Komentiraj