OPOZIV DIVJAK: Bernardić “Obrazovnu reformu ste već toliko uništili da ste odavno trebali otići”

U Hrvatskom saboru u tijeku je rasprava o prijedlogu 31 oporbenog zastupnika da se pokrene postupak izglasavanja nepovjerenja ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak.

Zahtjev za opoziv ministrice Divjak pokrenuo je SDP, a potpisima su ga podržali zastupnici HSS-a, HSU-a i Živog zida.

Davor Bernardić je u ime predlagatelja izglasavanja nepovjerenja zamjerio što rasprava o ovoj temi počinje tako kasno.

“Sakrili ste ovu raspravu od očiju građana kako ne bi gledali sramotu u obrazovnom sustavu”, rekao je Bernardi.

“Izbacili ste sustavnu edukaciju nastavnika, vrednovanje i ocjenjivanje i to ste odbacili”, istaknuo je Bernardić i dodao da obrazovna reforma zapravo ne postoji.

“Škola za život uvedena je nasilno i nepripremljeno, a takvog mišljenja su i stručnjaci”, dodao je da su napravljene greške i prilikom nabavke tableta.

“Obrazovnu reformu ste već toliko uništili da ste odavno trebali otići”, smatra Bernardić.

Sabina Glasovac u ime predlagatelja, kazala je da su učitelji štrajkom pokazali da želje bolju preraspodjelu novca i bolje obrazovanje.

Napomenula je kako ministrica nije pokazala brigu za, primjerice darovite učenike, ali i općenito za cjelovitu kurikularnu reformu. “Ponizili ste Sabor, stavili ste se iznad zakona i uveli ste pokus koji ste nazvali Škola za život koja se svela na tabletizaciju Hrvatske”, kazala je Glasovac i dodala kako reforma nije dobro pripremljena te da ministrica nije slušala brojne stručnjake.

“Mnogo njih je upozoravalo da stvari neće biti dobre, a vi to niste željeli slušati. Vi ste odustali od odgode koju traži struka i uveli ste to nasilno bez da ste osigurali, primjerice, bolje materijalno vrednovanje ljudi”, napomenula je SDP-ova saborska zastupnica.

Glasovac tvrdi kako je Divjak trebala osigurati novac za učitelje prije štrajka. “Digli ste ruku za proračun za prošlu godinu gdje nije bilo boljih materijalnih prava za prosvjetu”, kazala je.

“Izabrali ste sebe, a odvalili ste pljusku onima koje ste uvjeravali da ste na njihovoj strani. Izgubili ste doticaj sa stvarnošću”, prenosi Dnevnik.hr.

Premijer Plenković podsjetio je da je Vlada odbila zahtjev oporbe za smjenom ministricom Divjak.

“Reforma obrazovanja je ključna za hrvatsko društvo i na tom procesu ćemo ustrajati. Ocjene EK su pozitivne o reformi obrazovanja i to treba reći. Stav Vlade je jedinstven. U 4 godine mandata proračun Ministarstva obrazovanja povećan je na 18,6 milijardi kuna, povećan je za 35 posto. Iskorak je to bez presedana. Bit je od te reforme težiti političkom konsenzusu i nastojati postići konsenzus”, kazao je Plenković.

Nabrojao je zakone i napore koje, kako kaže, jačaju obrazovni sustav.

Komentirao je i štrajk prosvjete. “Što je ostvareno? Došli smo do onoga što smo mi Sindikatima predložili odmah”, piše N1.

“Jedino što je suvislo u ovom prijedlogu je prva točka a to je da je moj prioritet obrazovna reforma”, uvodno je rekla ministrica Divjak.

Kazala je da imamo tri pozitivna izvješća o obrazovnoj reformi i da je ona rađena prema planu. “To je dobra referenca, a ne rekla-kazala. 90 posto svih roditelja kaže da su zadovoljni što je njihovo dijete u eksperimentalnom obrazovanju. Da digla sam ruku za proračun, ali sam radila da se učiteljima podigne plaća. Ovjde sjede ljudi koji su digli ruke da se plaća učiteljima smanji”, kazala je ministrica.

Joško Klisović rekao je ministrici da ju je HNS poslao u bitku s figom u džepu.

“No na optuženičkoj klupi ste zbog štrajka. Lijepo ste opisali svoju poziciju, rekli ste da ne možete ništa u toj borbi moći između premijera i sindikata. Zašto ste toliko dugo trpjeli tu situaciju? Zašto niste rekli tko vam opstruira rad u Vladi? Time biste dodatno dobili simpatije oporbe i građana”, rekao je Klisović.

Divjak mu je odgovorila da nije ovdje zbog simpatija.

“Tu sam da provedem ključne reforme u znanosti i obrazovanju. Bez obzira što vi govorili o HNS-u, HNS je otvorio prostor da se reforme provedu. Vlada je ulaganjima omogućila da reforme idu”, rekla je ministrica.

Miro Bulj ponovio je da se nigdje u izvješću Komisije ne spominju pohvale Hrvatskoj i rekao premijeru da brani ministricu Divjak jer mora.

U 23.15 predsjedavajući je odredio 15-minutnu stanku.

Komentiraj