OSPICE OPET U HRVATSKOJ Potvrđeni slučajevi na dubrovačkom području

Autor:

child with measles symptoms salvador, bahia / brazil - february 14, 2017: Child with measles symptoms is seen with small red spots on body and feverish state. *** Local Caption *** . SALVADOR BAHIA BRASIL Copyright: xJoaxSouzax 220117JOA04Z,Image: 803183970, License: Rights-managed, Restrictions: imago is entitled to issue a simple usage license at the time of provision. Personality and trademark rights as well as copyright laws regarding art-works shown must be observed. Commercial use at your own risk., Credit images as "Profimedia/ IMAGO", Model Release: no, Credit line: Joa Souza / imago stock&people / Profimedia

Joa Souza/imago stock&people/Profimedia

Posljednjih godinu dana u brojnim europskim zemljama povećan je broj slučajeva oboljelih od ospica. Prema Europskom sustavu za kontrolu infekcija, zabilježeno je više od 6 tisuća oboljelih. Ospice su se početkom ovoga mjeseca ponovno pojavile i u našoj najjužnijoj županiji.

Kolika je opasnost od širenja bolesti?

O povratku jedne od “zaboravljenih bolesti” – ospica, u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je dr. med. Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

“Ako uđe virus u populaciju koja je neimuna, koja je osjetljiva, dakle koja nije ili uopće procijepljena ili je neadekvatno procijepljena, postoji doista velika potencijalna opasnost od širenja bolesti, tim više kad je riječ o ospicama kao jednoj visokokontagioznoj bolesti”, rekao je infektolog Barušić.

Simptomi bolesti uključuju visoku temperaturu, određene respiratorne simptome te razvoj osipa. Ipak, moguće su komplikacije.

“Ako bolest razvije određene komplikacije, one mogu biti praktički na svakom organskom sustavu. Pitanje je naravno u kojoj mjeri i na koji način će se kod koga i kako razviti, ali su svakako najteže oni koji zahvaćaju dišni, živčani sustav odnosno kardiovaskularni srčani mišić“, pojasnio je.

DOBRODOŠLI U 2024. Zbog pojave ospica kontejner pred dubrovačkom bolnicom

U Hrvatskoj problematična neprocijepljenost

Procijepljenost iznosi 77%, no trebala bi iznositi više od 95% za stjecanje kolektivnom imuniteta. Infektolog je roditeljima poručio da cjepivo rijetko izaziva nuspojave, a ako ih i izazove, one su vrlo blage, uobičajene, kao i za druga cjepiva.

“Katkad intenzitet tih nuspojava može biti izražajan i u smislu povišene temperature, pa čak do nekih febrilnih konvuzija. Međutim, mi to vidimo i nakon određenih zaraznih bolesti, ne isključivo kao posljedicu cijepljenja(…) Konkretno neće se cijepiti netko tko je imao anafilaktičku, odnosno tešku alergijsku reakciju na primjerice prvu dozu cijepiva ili neke tako pojedinačne situacije”, kaže.

“I naravno, ono što je danas posebno važno za istaknuti, to je, doista je nepotrebno, da se alergija primjerice na jaja uzima kao jedna kontraindikacija, da se zbog nje pacijenti, odnosno djeca, recimo ne cijepe. I tu treba biti doista oprezan i vidjeti koliki je stupanj te alergijske reakcije. Jer samo one teške anafilaktičke reakcije predstavljaju kontraindikaciju. Čak štoviše, djeca se mogu cijepiti u kontroliranim bolničkim uvjetima“, rekao je Barušić.

Savjetovao da se jave svi oni koji se nisu cijepili kako bi se ovisno o dobi moglo dalje postupati.

“Naravno, potreban je opit sa svima onima koji razvijaju određene simptome, prvenstveno neki osip, da se u tom slučaju jave nadležnom liječniku. Samo poduzimanje određenih epidemioloških mjera na vrijeme bi u ovoj situaciji moglo spriječiti potencijalno veću epidemiju“, rekao je.

Prvi slučajevi kod kojih su potvrđene ospice su u Bosni i Hercegovini.

“Radi se o nama susjednoj zemlji gdje su migracije na dnevnoj bazi doista velike i s obzirom na blizinu u ovom trenutku dubrovačkog područja, to je potencijalna opasnost, odnosno na neki način potencijalno najveće ulazno mjesto za importaciju ospica u Republiku Hrvatsku”, zaključio je infektolog Barušić.

STANJE JE ZABRINJAVAJUĆE U Federaciji BiH epidemija ospica i hripavca. Jedno dijete preminulo

Potvrđeni slučajevi ospica na dubrovačkom području

Od početka mjeseca na dubrovačkom su području potvrđena tri slučaja ospica. Na još jedan se sumnja.

“Svi oni su se zarazili u BiH. Za sada još trenutno nemamo širenja unutar naše županije. Svi kontakti njihovi su obrađeni”, rekao je dr. med. Mato Lakić, ravnatelj, ZZJZ Dubrovačko-neretvanske županije.

Kao mjera opreza, na parkiralištu dubrovačke bolnice pripremljen je kontejner.

“OB Dubrovnik je sukladno mogućoj pojavi epidemije ospica poduzela određene mjere među kojima je i dopremanje kontejnera na kojem bi se trebalo u slučaju većeg broja zaraženih osoba raditi testiranje”, rekao je prim. dr. sc. Marijo Bekić, ravnatelj OB-a Dubrovnik.

Na krajnjem jugu procijepljenost protiv ospica već je godinama vrlo loša. Prošle godine prvo je cjepivo primilo 79, a docijepljeno samo 77% djece. Na razini Hrvatske procijepljenost je viša od 90%.

“Ja sam svoje dijete cijepila jer smatram da čovjek treba biti zaštićen“, rekla je jedna Dubrovčnaka.

“Ljudi se boje otkad je ova korona bila, baš se boje radi cijepljenja“, rekao je njezin sugrađanin za HRT.

Dubrovačka infektologinja kaže da je mogućnost kolektivnog imuniteta, od 95% cijepljenih, davno izgubljena, pa se sada treba štititi individualno.

“Sada je zaštita pojedinačnog djeteta i važno je u obitelji ako imaju dijete ili osobu koja nije cijepljena jer se nije mogla cijepiti, a koja je imunokompromitirana, onda je važno da osobe oko njega budu cijepljene“, pojasnila je doc. dr. sc. Ljiljana Betica Radić, OB Dubrovnik.

Ospice su virusna bolest, potencijalno nose i vrlo ozbiljnu infekciju, što može biti i kobno.

Imamo uvjete za širenje epidemije u nekim dijelovima županije, u nekim dijelovima Grada i pitanje je samo sreće hoće li doći u kontakt netko iz takve jedne mikrosredine s nekim tko je obolio od ospica, a još to naravno ne zna”, kaže dr. Lakić.

A uz sve dosege medicine, u 21. stoljeću zdravlje prepuštati sreći, više je nego apsurdno.

VRATILE SE U 50 DRŽAVA WHO poziva na cijepljenje djece protiv ospica

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.