Inozemni ured Grada Beča, David Bohmann - PID

Opadanje automobilskog prometa zabilježeno u svim dijelovima Grada Beča

Opadanje automobilskog prometa zabilježeno je u svim dijelovima Grada Beča.

Istovremeno je u protekloj godini ostvaren rekordan broj putnika u sredstvima javnog prijevoza.

Statistički podaci za razdoblje od 2010. do 2015. godine pokazuju da se u Gradu Beču promet osobnim automobilima znatno smanjio. Brojači motornih vozila koji su postavljeni na različitim lokacijama diljem grada zabilježili su smanjenje od čak 6.3 posto, pri tom se posebno ističe smanjenje automobilskog prometa u samom centru grada i to za čak 11.2 posto.

Najmanje smanjenje u posljednjih šest godina zabilježeno je na jugu grada (1.6 posto), dok zapadni i istočni dio bilježe smanjenje od 6.7 odnosno 5.6 posto.

Razlog tomu je porast ekološke osviještenost građana, no i napori koje bečka gradska uprava ulaže.

bicikl, biciklistička staza 1

Proširenje podzemne željezničke linije U1, povoljne godišnje karte za gradski prijevoz te proširenje mreže biciklističkih staza samo su neke od pozitivnih primjera.

Za razliku od automobilskog prometa, javni gradski prijevoz je u Gradu Beču u 2016. godini zabilježio rekordan broj putnika. Sredstva javnog prometa u gardu protekle su godine prevezla ukupno 954.2 milijuna osoba.

Od početka ove godine u opticaju je 733 tisuće godišnjih karata za javni prijevoz, što znači ih je više, nego motornih vozila. Prema posljednjim podacima krajem 2015. godine broj registriranih vozila iznosio je 685 tisuća.

David Bohmann - PID
David Bohmann – PID

Komentiraj