HINA/Miljenko Klepac

Olja Knežević dobitnica V.B.Z. književne nagrade za najbolji neobjavljeni roman

Ovogodišnja V.B.Z. književna nagrada za najbolji neobjavljeni roman dodijeljena je Olji Knežević za roman Katarina, Velika i Mala. Svečanost dodjele održana je u srijedu navečer u Guvernerovoj palači –  Pomorskom i povijesnom muzeju  Hrvatskog primorja u Rijeci , u sklopu 12. Vriska – sajma knjiga i  festivala autora.

Do 1. veljače 2019., do kada je bio otvoren natječaj, zaprimljeno je 97 rukopisa pod šifrom, a žiri u sastavu Zoran Ferić (predsjednik), Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik,Drago Glamuzina i Mile Stojić između šest finalista odlučio je nagraditi roman Katarina, Velika i Mala.

U obrazloženju žirija navodi se: „ Može li se danas još uvijek uvjerljivo i zanimljivo, bez ponavljanja već pomalo stereotipnih situacija iz kataloga tzv.stvarnosne proze, pisati o turbulentnim vremenima, od odrastanja u osamdesetima do danas, na prostorima koje su nekada povezivale zajedničke granice, potom razdvajao rat, a danas susjedski odnosi i slične tranzicijske i posttranzicijske situacije? Sudeći po romanu što ga je žiri nagrade V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman izabrao za ovogodišnjeg laureata, očito je da može… Pomno osmišljeni i karakterizirani likovi i suvereno, dinamično pripovijedanje, u romanu u kojem nema čvrsto postavljenog žanrovskog modela, niti rasipanja u mnoštvu motivsko-tematskih preokupacija, ‘Katarinu’ vode putem najboljih romana koji progovaraju o zbilji ovih prostora, ali uspijevaju (p)ostati romanima koje pamtimo po snažnim, neprilagođenim, hrabrim i prije svega likovima punim strasti, kakva je nedvojbeno Katarina.“

Osim novčane nagrade od sto tisuća kuna, autorici je pripala kristalna skulptura umjetnika Ivice Propadala, pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži .

Komentiraj