OGRANAK HND-A NA HTV-U: “HRT treba stručno, odgovorno i etično vodstvo”

Robert Anic/PIXSELL

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva (HND) na Hrtvaskoj televiziji u srijedu je u priopćenju poručio kako Hrvatska radiotelevizija treba ‘stručno, odgovorno i etično vodstvo’.

“U manje od godinu dana doveden je u pitanje opstanak cijelog sustava, već načetog provođenjem različitih poslovnih i programskih politika proteklih godina. Ne shvati li se ozbiljnost stanja i potrebe da se HRT i putem izmjene zakona pozicionira kao neovisan, snažan i profesionalan javni servis, svjedočiti ćemo još jednom neuspješnom pokušaju sanacije. Stoga još jedanput podsjećamo zašto se više ne smije ekspermentirati s HRT-om”, stoji u priopćenju.

Navodi se kako su neki ugovori za nabavu djela nezavisnih proizvođača potpisani zadnjih dana mandata Siniše Kovačića na mjestu vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja. “Uz to natječaj za neovisnu produkciju raspisan je prekasno, tijekom ljeta, sa završetkom 1. listopada 2016.,no kako se doznalo – neki su ugovori sklopljeni u vrijeme trajanja javnog poziva, a prije isteka roka za predaju radova. Sve je to otvorilo i pitanje zašto HRT u izravnom pozivu traži ono što bismo prema broju zaposlenih i kapacitetima trebali sami proizvesti – od zabavnih emisija, političkih talk showa do npr. emisija o zdravstvu?”, poručuju.

“Vrhunac apsurda je emitiranje političkih talk showa voditelja Tihomira Dujmovića i Romana Bolkovića u zabavnom programu ili pak emisije o kuhanju u znanstveno-obrazovnom programu. U najmanju je ruku čudan i podatak kako su pojedini vanjski suradnici (Bolković, Željko Pervan) angažirani bez potpisanih ugovora, unatoč jasnim odredbama Pravilnika o vanjskim suradnicima u kojem stoji kako realizacija bilo kojeg ugovora o vanjskoj suradnji ne smije početi prije potpisa ugovora. No s druge strane za 66 snimatelja, montažera, šminkerica i ostalih vanjskih suradnika HRT-a otkazana je suradnja putem tzv. agencijskog zapošljavanja jer, kako se moglo čuti, nije imao tko produljiti ugovor. Iako je NO HRT-a na svojoj posljednjoj sjednici donošenjem rebalansa financijskog plana HRT-a otvorio vrata njihovu povratku, to se, unatoč programskim potrebama, još nije dogodilo”, nastavlja ogranak HND-a na HTV-u.

Napominju kako trenutno rukovodstvo ignorira rad Programskog vijeća te ne provodi zaključke Nadzornog odbora HRT–a. Podsjeća se da je zakonska zadaća onih koji trenutačno upravljaju javnim servisom s godišnjim proračunom od milijardu i 200 milijuna kuna da osiguraju transparentnost i zakonitost poslovanja, te racionalno i odgovorno troše javni novac. “Mjerodavne institucije pozivamo da obrate pozornost na nalaze interne revizije HRT-a i zaključke Nadzornog odbora te postupe u skladu sa svojim ovlastima. Od nove Vlade i Sabora RH, uz sanaciju stanja na HRT-u, očekujemo osiguranje uvjeta za širu javnu raspravu o izmjenama Zakona o medijima, posebno Zakona o HRT-u. Zato još jedanput posebno ističemo kako načela stručnosti, etičnosti, odgovornosti i inkluzivnosti ne smiju izostati ni pri odabiru novog vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a, javnog servisa kojem nije prijeko potrebna samo hitna sanacija nego i što hitnija profesionalizacija”, zaključuje se u priopćenju kojeg potpisuju Sanja Mikleušević Pavić, predsjednica Ogranka HND-a na HTV-u i Saša Leković, predsjednik HND-a.

Komentiraj