OGLASIO SE GONG! HRT jutros prekršio šutnju, reprizirali Otvoreno. Slučaj smo prijavili DIP-u

Autor:

18.10.2021., Zagreb - Hrvatska radio televizija. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Dok se Hrvatska priprema za nadolazeće parlamentarne izbore noćas u ponoć počela je predizborna šutnja što znači da se 24 sata prije dana održavanja izbora zabranjuje bilo kakva izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje bilo kakvih rezultata izbora, intervjua ili izjava. Ipak, čini se kako su neke televizijske kuće prekršile to pravilo te su primijećene reprize emisija koje sadrže gostovanja političara, što postavlja pitanje dosljednosti u poštivanju smjernica vezanih uz predizbornu šutnju.

Prema informacijama koje smo dobili, nekoliko televizijskih kanala danas je repriziralo emisije koje su prvobitno emitirane s političkim gostovanjima. Iako su te emisije izvorno emitirane prije početka predizborne šutnje, njihovo ponovno emitiranje tijekom tog razdoblja podiže pitanje poštivanja procedura.

Utjecaj ove prakse na integritet izbornog procesa je očit, a repriziranje emisija s političkim sadržajem tijekom predizborne šutnje može narušiti ravnotežu izvještavanja i dati prednost određenim političkim strankama ili kandidatima.

O svemu se oglasio i GONG navodeći: “Emitiranjem snimke jučerašnjeg Otvorenog HRT u jutarnjem programu krši izbornu šutnju koja je započela u ponoć. U emisiji se raspravljalo o finalu kampanje, izjavama Andreja Plenkovića o Ivanu Penavi, objavljivanju imena LGBT kandidata koje je objavio Zagreb Pride i prognozama scenarija nakon izbora. Slučaj smo prijavili Državnom izbornom povjerenstvu. Podsjećamo, izborna šutnja traje do zatvaranja birališta, sutra u 19 sati. Ona se odnosi na zabranu svake izborne promidžbe od strane kandidata, ali i na medije i prenošenje kampanje, izjava kandidata ili drugih sadržaja vezanih za izbore.”

Osim HRT-a i RTL je odlučio reprizirati emisiju s političkim sadržajem čime se stvaraju problemi u poštivanju propisa o predizbornoj šutnji kako bi osiguralo demokratski integritet nadolazećih izbora. Hoće li i druge televizijske kuće imati istu praksu, ostaje nam vidjeti.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.