Oglasili se iz PPD-a: “Ne možemo i nećemo nositi teret financijskih poteškoća Plinare!”

Autor:

31.01.2022., Zagreb - Zgrada Gradske plinare u Radnickoj ulici. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Slavko Midzor/PIXSELL

Prvo plinarsko društvo oglasilo se u utorak priopćenjem odgovarajući na izjave zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Naime, PPD je blokirao Gradsku plinaru Zagreb Opskrba zbog duga. Na konferenciji za medije Tomašević je rekao: “Mislim da je riječ o nekorektnom potezu PPD-a, o kršenju dogovora između Holdinga i PPD-a”, dodao je.

Podsjetio je da je 7. lipnja, samo nekoliko dana nakon što je njegova administracija počela preuzimati vlast, još uvijek stara uprava Gradske plinare Zagreb Opskrbe potpisala novi ugovor: “Tako je nastalo pola milijarde kuna gubitka. A plaćamo sve to uredno cijelo vrijeme. I doista nije bilo potrebe za aktiviranjem ove zadužnice.”

Dodao je da misli da je bila riječ o iznosu zadužnice od 40 milijuna kuna. “Poslovanje Plinare opskrbe je jako otežano. Ovo je neodrživo, u tom smislu i dalje traje postupak vezan uz dubinsku analizu. Ne možemo ovako dočekati novu sezonu. Ovako dalje ne ide, provjeravamo sve opcije”, poručio je.

U nastavku priopćenje PPD-a prenosimo u cijelosti:

“Jučer, 23. 5. 2022. PPD je radi namirenja dospjelog duga GPZO-a predao FINI na naplatu instrumente osiguranja plaćanja.

Naime, dospjeli dug GPZO-a prema PPD-u u trenutku aktiviranja zadužnice 23.5.2022. bio je veći od 95 mil kn dok je ukupna izloženost premašila 130 mil kn.

Ističemo kako do ovoga trenutka, unatoč tvrdnjama gradonačelnika Tomaševića, niti jedna kuna iz GPZO-a na ime dospjelog dugovanja nije uplaćena PPD-u, a plin se i dalje povlači te izloženost i dalje raste.

Proteklih 5 mjeseci PPD je u dobroj vjeri pregovarao s GPZO-om oko uređenja međusobnih prava i obveza, upravo u cilju izbjegavanja podnošenja instrumenata osiguranja plaćanja na naplatu.

Ističemo kako, nažalost, unatoč postignutoj suglasnosti oko sadržaja GPZO nije potpisao Sporazum na koji se poziva gradonačelnik, a koji je inicirao PPD. S obzirom na navedeno, jasno je da nije postojala stvarna namjera GPZO-a za postizanjem dogovora prihvatljivog za obje strane.

Naime, izloženost PPD-a po isporuci plina GPZO-u primjerice u veljači 2022. godine premašila je 390 milijuna kuna iz čega je jasno da je PPD pokazao iznimnu korektnost dok je s druge strane Zagrebački Holding kao vlasnik GPZO-a neprestano otežavao pregovore.

Gradonačelnik Tomašević danas je izjavio kako je u ovom slučaju riječ o štetnim ugovorima potpisanim s PPD-om, a činjenica je da GPZO punih 5 mjeseci nastoji zadržati ugovore s PPD- om čak i pod cijenu blokade.

Iako gradonačelnik kašnjenje u plaćanju od 15 dana naziva urednim plaćanjem, ističemo da kašnjenje u podmirivanju ovoliko velikih računa izaziva probleme svakoj kompaniji i nikako se ne može smatrati urednim.

PPD ne može i neće nositi teret financijskih poteškoća GPZO-a i to je nedvosmisleno u više navrata komunicirano GPZO-u.

PPD ima obvezu postupati upravo I jedino u skladu s potpisanim Ugovorima te u rokovima i prema ugovorenoj proceduri podnijeti instrumente osiguranja plaćanja na naplatu i zaštititi svoje vlastito poslovanje. PPD ne prihvaća politizaciju ove situacije i ne prihvaća izrečene neistine o nekorektnom ponašanju i štetnim ugovorima. Radi se o ugovornom odnosu dviju tvrtki i kontinuiranom nepoštivanju ugovora”, stoji u priopćenju.

Tomašević: “Gradsku plinaru Zagreb Opskrbu je blokirao PPD. Riječ je o nekorektnom potezu!”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.