Tomašević: “Gradsku plinaru Zagreb Opskrbu je blokirao PPD. Riječ je o nekorektnom potezu!”

Autor:

19.05.2022., Zagreb - Gradonacelnik Grada Zagreba Tomislav Tomasevic otvorio je izlozbu Green together. U sklopu otvorenja izlozbe, gradonacelnik Tomasevic i Veleposlanik Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj, Nj. E. g. Ole Frijs-Madsen, potpisali su Pismo namjere kao potpora intenziviranju suradnje na polju zelene tranzicije.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Goran Stanzl/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je u pratnji predtavnika zagrebačke “Čistoće” predstavio gradski projekt “Digitalizacija sustava sakupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu”, te projekt nadzemnih bokseva za prikupljanje otpada.

Nakon predstavljanja projekata, gradonačelnik je održao redovnu konferenciju za medije sa svojim zamjenicima Danijelom Dolenec i Lukom Korlaetom.

Prvo je voditelj Čistoće Davor Vić objasnio da do povremenih zastoja u odvoženju otpada u Zagrebu dolazi zbog toga što je usporena dobava rezervnih dijelova, kojih je preko 200. “Bilo je nekih dugovanja koja je Zagrebački Holding uspješno riješio”, rekao je i dodao da nova administracija još uvijek ne stigne još sve i stoga moli građane za strpljenje.

Za prelazak na novi sustav rekao je da će to biti maksimalna individualizacija troška zbrinjavanja komunalnog otpada; tko više odvaja, plaćat će manje za odvoz smeća i obrnuto.

Komentirajući podzemne spremnike, Tomašević je rekao: “Iako će grad to financirati, oni neće svakome biti ispred kuće. To je nešto što se još utvrđuje s obzirom na lokaciju”. Kao primjer posebno problematične izgradnje naveo je Gornji Grad. Dodao je da će na cijenu utjecati i dubina pojedinih spremnika, položaj u odnosu na kulturnu baštinu u gradu, pa još uz sve to dogovaranje lokacija s HEP-om i drugim distributerima…

Govoreći o stanju u Plinari, gradonačelnik je rekao da je jučer puštena zadužnica PPD-a, jučerašnje dugovanje je podmireno. “Mislim da je riječ o nekorektnom potezu PPD-a, o kršenju dogovora između Holdinga i PPD-a”, dodao je.

Podsjetio je da je 7. lipnja, samo nekoliko dana nakon što je njegova administracija počela preuzimati vlast, još uvijek stara uprava Gradske plinare Zagreb Opskrbe potpisala novi ugovor: “Tako je nastalo pola milijarde kuna gubitka. A plaćamo sve to uredno cijelo vrijeme. I doista nije bilo potrebe za aktiviranjem ove zadužnice.”

Dodao je da misli da je bila riječ o iznosu zadužnice od 40 milijuna kuna. “Poslovanje Plinare opskrbe je jako otežano. Ovo je neodrživo, u tom smislu i dalje traje postupak vezan uz dubinsku analizu. Ne možemo ovako dočekati novu sezonu. Ovako dalje ne ide, provjeravamo sve opcije”, poručio je.

O nestanku lijekova u KB Sv. Duh, zbog čega je Ministarstvo zdravstva poslalo inspekciju, rekao je: “Kako se promijenila uprava u Sv. Duhu početkom godine, napravljena je revizija… Ta revizija i dalje traje. S obzirom na napise u medijima i optužbe, time će se baviti revizija, ali i zdravstvena inspekcija.”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.