OGLASILI SE! DIP objavio upozorenje Milanoviću: Vodite računa o ovim stvarima!

Autor:

18.03.2024., Vela Luka - Predsjednik Zoran Milanovic obratio se medijima u Veloj Luci. Photo: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Zvonimir Barisin/PIXSELL

Iz Državnog izbornog povjerenstva stiglo je u srijedu priopćenje kojim pozivaju predsjednika Zorana Milanovića da poštuje uputu Ustavnog suda te se suzdrži od direktnog sudjelovanja u političkoj izbornoj promidžbi.

U DIP-u napominju da nemaju ni ovlasti ni namjeru ulaziti u dio javnih istupa gdje se nastupa s pozicija Predsjednika Republike Hrvatske, ali imaju obavezu upozoriti sve sudionike u ovoj izbornoj utakmici, pa i Predsjednika, ako izlaze iz okvira postupanja koje je postavio Ustavni sud Republike Hrvatske u svom Upozorenju.

Priopćenje DIP-a prenosimo u cijelosti.

“U vezi s javnim istupima Predsjednika Republike Hrvatske i nakon Upozorenja Ustavnog suda Republike Hrvatske, u kojima ističe da će nakon izbora preuzeti dužnost budućeg premijera, Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske se očituje kako slijedi:

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske, nastavno na Upozorenje Ustavnog suda Republike Hrvatske, poziva Predsjednika Republike Hrvatske da se, prilikom svojih medijskih istupa, suzdrži od direktnog sudjelovanja u političkoj izbornoj promidžbi na strani bilo kojeg izbornog sudionika (odnosno koalicije).

Naime, navedeno je suprotno Upozorenju Ustavnog suda Republike Hrvatske, u kojem je istaknuto da dužnost Predsjednika Republike Hrvatske ‘isključuje bilo kakvu mogućnost, da u kontekstu raspisanih izbora, bude kandidat na listi ili istican kao kandidat za dužnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske ili da u tom svojstvu sudjeluje u političkoj izbornoj kampanji’.

USTAVNI STRUČNJACI Privid neobično visokog udjela birača u ukupnom broju državljana RH otvara sumnje u službene podatke

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske nema ni ovlasti ni namjeru ulaziti u dio javnih istupa gdje se nastupa s pozicija Predsjednika Republike Hrvatske, ali ima obavezu upozoriti sve sudionike u ovoj izbornoj utakmici, pa i Predsjednika Republike Hrvatske, ako izlaze iz okvira postupanja, koje je postavio Ustavni sud Republike Hrvatske u svom Upozorenju.

Naglašavamo da je u Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, propisano da Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske brine o zakonitoj pripremi i provedbi izbora, a ustavnost i zakonitost izbora nadzire Ustavni sud Republike Hrvatske.

Stoga još jednom pozivamo sve sudionike ovog izbornog postupka, da već od njegove prve faze, vode računa o odredbama izbornog zakona, obvezatnih uputa Državnog izbornog povjerenstva Republike Hrvatske kao i o stajalištima Ustavnog suda Republike Hrvatske”, navode iz DIP-a.

‘KUD BAŠ NA NJEGA!’ Milardović: Pogledajte anatomiju Ustavnog suda – čista partija

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.