OECD: “Pandemija deset puta više utječe na radna mjesta od ekonomske krize 2008.”

Pandemija korona virusa deset je puta više utjecala na radna mjesta nego ekonomska kriza 2008. godine, objavila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Ona je uzrokovala “jednu od najtežih kriza nezaposlenosti od Velike Depresije”, tvrdi OECD. “Stvarna je opasnost da će povećati siromaštvo i produbiti nejednakosti, s posljedicama koje će se osjećati godinama”. Zemlje trebaju učiniti sve što mogu da se kriza radnih mjesta ne pretvori u društvenu krizu, poručuje organizacija.

U većem dijelu razvijenog svijeta ona će potaknuti rast nezaposlenosti znatno iznad one koju je izazvala globalna financijska kriza 2008. godine, kaže OECD u istraživanju.

Do kraja lipnja stopa nezaposlenosti u 37 članica OECD-a porast će na 11,4 posto, dok je nakon financijske krize, u listopadu 2009, iznosila 8,7 posto.

Ne bude li drugog vala pandemije, krajem ove godine stopa nezaposlenosti mogla bi iznositi 9,4 posto, te kliznuti na 7,7 posto na kraju 2021. No ako svijet pogodi drugi val pandemije, krajem sljedeće godine nezaposlenost u članicama OECD-a mogla bi iznositi 8,9 posto.

OECD-u preporuča vladama da potiču kontinuirani rad od kuće te da programe očuvanja radnih mjesta bolje usklade s potrebama kompanija, radnika i kućanstava.

Komentiraj