Igor Kralj/PIXSELL

ODOBRILA FDA Ubrizgani virus herpesa izravno napada tumorske stanice

Američke zdravstvene agencije odobrile su novu, revolucionarnu metodu liječenja raka ubrizgavanjem virusa herpesa, jer on napada tumorske, a štedi zdrave stanice te potiče imunološki sustav da se bori protiv tumora.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je ‘inteligentnu terapiju’ koja će oboljele poštedjeti bolnih nuspojava postojećih metoda kemoterapije i zračenja.

Posljedice ovih uvriježenih metoda mogu biti gubitak kose, unutarnje krvarenje, kronične mučnine pa čak i smrti.

Terapija T-VEC (talimogene laherparepvec) prodavat će se pod komercijalnim nazivom Imlygic, a razvila ju je biotehnološka tvrtka BiVex iz Massachusettsa.

Posebno modificirani virus herpesa ubrizgava se izravno u tumor, a odobren je za liječenje raka kože.

Dugo se vremena razmišljalo o virusima ‘lovcima’ na rak kao potencijalnom izvoru liječenja raka. Za razliku od kemoterapije i radioterapije koje ubijaju stanice raka, ali pritom oštećuju i ostali dio tijela, virusi mogu ciljati isključivo tumorske stanice, a pacijent kao nuspojavu pretrpi groznicu dan ili dva.

Učinak Imlygica je dvostruk jer virus izravno napada tumorske stanice, a ujedno potiče imunološki sustav da se sam bori protiv njih.

Dr. Stephen Russell, znanstvenik s klinike Mayo, smatra da je riječ “o golemoj prekretnici” u liječenju raka.

John Bell, znanstvenik za virusnu terapiju raka u Ottawa Hospital Research Institute u Kanadi, objašnjava kako se čini da se ubrizgavanjem virusa “tijelo budi”  i počinje prepoznavati sve tumore u tijelu, čak i one u koje virus nije ubrizgan.

Neke metode radije se koriste modificiranom inačicom boginja, nego herpesom kao sredstvom u liječenju. I Russell i Bell naveli su primjer pacijentice  Stacy Erholtz, u koje je neizlječivi mijelom (rak krvi) nestao 36 sati nakon terapije modificiranim virusom boginja.

Naravno, ističu oni, to je pojedinačni slučaj, a za ocjenjivanje uspješnosti metode potrebna su brojna klinička ispitivanja.

Russell se nada da je Imlygic “prvi korak u smjeru potpune promjene” načina liječenja raka.

Komentiraj