ODLUKA SUDA U HAAGU Frenki Simatović pušten na privremenu slobodu

HINA

Bivši operativac Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Franko Simatović – Frenki pušten je u utorak na privremenu slobodu, odlučio je Međunarodni sud u Haagu, kako javlja Kurir. Simatoviću se, inače, sudi po optužnici za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine.

Haški je sud danas priopćio kako će Simatović na privremenoj slobodi u Srbiji ostati do 19. siječnja sljedeće godine. Sa odluke suda danas je ukinuta oznaka povjerljivosti, a u njoj je vidljivo kako je Simatović iz pritvora u Scheweningenu pušten 8. prosinca.

U ponovljenom haškom suđenju Simatoviću i prvooptuženom Jovici Stanišiću, bivšem šefu SDB Srbije, danas je nastupila pauza zbog Božića i Nove godine. Očekuje se kako će suđenje biti nastavljeno u trećem tjednu siječnja, a tućitelji su danas iaztažili da suđenje Stanišiću i Simatoviću bude ubrzano dodavanjem još jednog radnog dana. Do sada se suđenje odvijalo tri dana u tjedno po tri sata, i to zbog bolesti Stanišića.

Stanišić je na privremenoj slobodi u Srbiji od kraja lipnja ove godine.

Stanišića (67), koji je od 1992. bio šef SDB Srbije, i njegovog pomoćnika Simatovića (67) optužnica tereti za progon, ubojstva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila tijekom rata u Hrvatskoj i BiH, od 1991. do 1995. godine. Dvojac je u četiri točke optužen za zločine protib čovječnosti, a po petoj točki za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Zločini za koje su optuženi Stanišić i Simatović počinjeni su, kako tvrde tužitelji, tijekom provođenja udruženog zločinačkog pothvata, čiji je cilj bio trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i muslimana sa velikih teritorija Hratske i BiH, a radi ostvarivanja srpske dominacije. Na čelu zločinačkog udruženja bio je, tvrde tužitelji, tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

Komentiraj