Fah

ODGOVORNOST PREUZELI POBUNJENICI: Najmanje 12 mrtvih u napadu al Shabaaba na hotel u Mogadišu-u

Najmanje 12 osoba je ubijeno u petak u Mogadišu u napadu na hotel i susjedni park, za koji su odgovornost preuzeli islamistički pobunjenici al Shabaaba.

Dvije eksplozije i jaka pucnjava koja je trajala jedan sat potresli su somalsku prijestolnicu oko 20 sati po lokalnom vremenu.

Jedna eksplozija je odjeknula blizu parka a druga pokraj susjednog hotela, rekao je jedan dužnosnik policije i dodao da je 12 civila ubijeno te da bi broj stradalih mogao porasti.

Radikalni islamisti al Shabaaba su u kratkom priopćenju na Instagramu preuzeli odgovornost za taj napad. Posljednjih mjeseci oni izvode uobičajene napade tijekom kojih se bombaš samoubojica  autobombom zalijeće u hotel i zatim naoružani napadači ulaze u zgradu i ubijaju.

Prvog studenoga je 12 osoba ubijeno kada je al Shabaab u zoru napao hotel Sahaf, u središtu Mogadišua u kojem odsijedaju parlamentarci, visoki dužnosnici i poslovni ljudi.

Snage Afričke unije u Somaliji (AMISOM) raspoređene su 2007. u Somaliji, a  al Shabaab je u kolovozu 2011. protjeran iz Mogadišua. Tada su izgubili većinu svojih uporišta. Najčešće izbjegavaju konvencionalne borbe i izvode gerilske operacije i samoubilačke napade.

Komentiraj