Odbor za pravosuđe podržao Đuru Sessu za čelnika Vrhovnog suda, neki članovi oporbe napustili sjednicu

HINA/Lana SLIVAR DOMINIĆ

Saborski Odbor za pravosuđe podržao je u četvrtak prijedlog da se Đuro Sessa izabere za čelnika Vrhovnog suda nakon što su neki članovi oporbe napustili sjednicu Odbora, koja je zapravo bila nastavak sjednice od srijede.

Predsjednik Odbora Orsat Miljenić (SDP) rekao je da Odbor nije dobio tražene podatke o imovinskom stanju kandidata Sesse jer se ti podaci od prije 2012. nalaze u dokumentaciji Ministarstva pravosuđa, do koje se u kratkom vremenu nije moglo doći.

Miljenić je kazao da ne sumnja u kompetencije niti podatke o Sessi, ali ne može glasovati o tome dok se ne otkloni ni najmanja sumnja u pogledu njegovih imovinskih podataka.

Potpredsjednik Odbora Marko Šimić (HDZ) potom je nastavio voditi sjednicu na kojoj je većinom glasova, uz uzdržanost Gorana Aleksića, podržan izbor Đure Sese za predsjednika Vrhovnog suda.

Sessa je u srijedu iznio članovima Odbora svoje viđenje uloge predsjednika Vrhovnog suda, nakon čega ga je Peđa Grbin upitao zbog čega nije prijavio primitak iznosa od pola milijuna kuna od prodaje nekretnine Agrokoru u imovinsku karticu.

Sessa je izjavio kako je uvjeren da nije prekršio nikakvu odredbu o prijavljivanju novca, jer u vrijeme kad je obavljena isplata novca za zemljište nije bilo obveze podnošenja imovinske kartice, a on je svoju četvrtinu uplatio za stan u Zagrebu. Tada, dodao je, više nije imao novac, a stan nije bio gotov, no nakon što mu je stan predan prijavio ga je u kartici i naveo izvor.

“U imovinskoj kartici nije bilo rubrike, a nema je ni sada, da bi se prijavila potraživanja. Mislim da nema nikakve povrede dužnosti u vezi s tim”, ustvrdio je Sessa.

Komentiraj