Odbor za obrazovanje prihvatio ispriku Matka Glunčića

Patrik Macek/PIXSELL

Na danas održanoj sjednici Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu raspravljalo se oko diskriminatornih opaski državnog tajnika u Ministarstvu obrazovanja Matka Glunčića vezanih za neuspjeh hrvatskih učenika na PISA testiranju. On je, podsjetimo, kazao kako su rezultati hrvatskih učenika na PISA istraživanjima loša jer su u njemu sudjelovali i učenici s posebnim potrebama i pripadnici nacionalnih manjina.

Kasnije se za tu izjavu ispričao, navodeći kako nije mislio nikoga uvrijediti. “Vaša izjava nije samo djelovala kao diskriminacija, ona je bila diskriminacija. Što prije to shvatite, to bolje za sve. Dvojim oko toga da to nije bio vaš stav, mislim da ste rekli upravo ono što ste mislili. Vaša isprika je u redu, ali mi nije uvjerljiva”, rekla je SDP-ova Sabina Glasovac.

HDS-ov zastupnik Goran Dodig rekao je da ta izjava može imati štetne posljedice, ali da vjeruju u Glunčićevu ispriku. SDP-ov Željko Jovanović ironično je rekao da je Glunčiću možda podmetnula OZNA, a njegov stranački kolega Mirando Mrsić rekao je da je Glunčić opterećenje i za Ministarstvo i za Vladu, prenosi N1.

Na Odbrou je prisustvovao i sam Glunčić, koji je istaknuo kako PISA nije njegovo područje djelovanja. O kurikularnoj reformi je rekao da nije zaustavljena te da se takvim izjavama šalje kriva poruka. “Ako godinu dana nitko ne radi na cjelovitoj kurikularnoj reformi, ako se vidi da se sredstva nisu trošila…”, rekla mu je Glasovac, na što joj je Glunčić rekao da ništa što je kazala nije istina.

Zaključak predsjednika Odbora Andre Krstulovića Opare Odbor je i prihvatio. “Odbor prima na znanje izvješće Matka Glunčića o rezultatima hrvatskih učenika na PISA-i te prima njegovu ispriku te poziva ministarstvo da u svojem radu posebnu brigu posveti i antidiskriminacijskoj politici”, navodi se u zaključku.

Komentiraj