Sjednica Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, koja je trebala imati na dnevnom redu slučaj navodnog plagiranja aktualnog ministra Pave Barišića, završila je poslijepodne u prostorijama Agencije za znanost i visoko obrazovanje, ali su njezini rezultati ostali javnosti nepoznati.

Predsjednik Odbora akademik Vlatko Silobrčić nakon sjednice nije želio ništa govoriti o njezinim rezultatima, a na inzistiranje novinara da barem kaže jesu li i o jednom predmetu donijeli odluku, kazao je: “Ništa nije odlučeno“.

Tajništvo Odbora prethodno je izjavilo da članovi Odbora neće davati ni izjave niti će objaviti priopćenje s današnjeg sastanka.

Prema prethodnim izjavama Vlatka Silobrčića, Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju u arhivi je našao četiri neriješene prijave u kojima se dvije izravno ili neizravno odnose na aktualnog  ministra Pavu Barišića te da će one biti razmotrene na sjednici Odbora.

Odbor će razmotriti sve četiri prijave i vidjeti ima li osnove da se one uzmu za predmet, a potom će izreći svoje mišljenje, rekao je ranije akademik Silobrčić.

Aktualni ministar znanosti, obrazovanja i sporta Pavo Barišić prijavljen je 2011. zbog navodnih plagijata u članku objavljenom u časopisu “Synthesis philosophica” 2008. godine.

Sveučilište u Zagrebu optužilo je predsjednika Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju Silobrčića da „neodgovorno istupa u medijima čime je to saborsko tijelo uvukao u medijsku i političku kampanju koja se teško može dovesti u sklad s etičkim standardima.“

Sveučilište se protivi metodama medijskoga suđenja i apelira na pridržavanje institucionalnog reda, zakonskih norma i etičkih standarda, priopćeno je tada.

U javnosti su se potom čuli zahtjevi za smjenom akademika Silobrčića što je on ocijenio pokušajem onemogućavanja nastojanje da se procesuiraju svi predmeti koji su došli na Odbor, a za koje se nije znalo.

Odbor za etiku je najviše savjetodavno i stručno tijelo za promicanje etičkih načela i vrijednosti u znanosti i visokom obrazovanju, u poslovnim odnosima i u odnosima prema javnosti, te u primjeni suvremenih tehnologija i u zaštiti okoliša.

Odbor ima devet članova i na sjednicama donosi mišljenja i stajališta o etičkoj prihvatljivosti ili neprihvatljivosti u razmatranim slučajevima u obliku stajališta, mišljenja, odluka, preporuka, prijedloga ili primjedbi.

Komentiraj