One Country One Library

Aplikacija i platforma za slobodno čitanje uskoro dostupna svima

Ovog proljeća stanovnicima i posjetiteljima Hrvatske svoja vrata otvara Library of Croatia, virtualna slobodna knjižnica za besplatno i anonimno čitanje, koju je u cijelosti osmislio i razvio interdisciplinarni tim hrvatskih stručnjaka.

Otvorena digitalna platforma i aplikacija omogućava stanovnicima i posjetiteljima neograničeno i slobodno čitanje tisuća knjiga i publikacija na raznim svjetskim jezicima. Library of Croatia stvara nove mogućnosti za gotovo sve sektore društva, javne i privatne: kulturu, izdavaštvo, obrazovanje, turizam i ekonomiju.

“Ova platforma i proizvod otvaraju novi svijet za cijelo društvo Hrvatske. Stvorili smo krug u kojem svi imamo korist, a pritom poklonili znanje ljudima bez obzira na njihovu lokaciju i kupovnu moć. Naši partneri podržavaju inovativnu misiju koja je jednako vezana za kulturu kao i za obrazovanje i turizam i doprinose da se znanje širi posvuda dok unaprjeđuju svoje poslovanje”, rekla je Mirela Rončević, autorica ideje čiji je globalni naziv One Country One Library.

Od školske lektire i svjetskih književnih klasika, preko turističkih vodiča i kuharica pa sve do poezije i ljubavnih romana, omogućava i cutting-edge inovacije u digitalnom svijetu kao što su anonimno čitanje, font za disleksiju, izgradnju privatnih i javnih kolekcija unutar platforme (tzv. džepova), unošenje privatnih i javnih bilješki (tzv. public marginalia) i mogućnost samoizdavaštva za samostalne autore. Za organizacije i korporacije koje postanu partneri Library of Croatia i pritom omoguće otvoren pristup tisućama publikacija, pruža se potpuno novi način komuniciranja s milijunima ljudi istovremeno.

Platforma također omogućava dubinski uvid u analitiku čitanja. Prema riječima voditelja IT razvoja projekta, fizičara Duje Bonaccija, dosad je ključni alat u mjerenju uspješnosti pojedine knjige bila “njezina prodaja, no taj pokazatelj ne može reći ništa o tome koliko od tih prodanih knjiga je uistinu bilo i pročitano”.

“Inovativno IT rješenje na kojem počiva Library of Croatia prvi put u povijesti Hrvatske omogućit će upravo da znamo točno koje su to knjige koje su privukle najviše čitatelja i koji su njihovi dijelovi čitateljima najzanimljiviji,” rekao je Bonacci.

“S ovom platformom promoviramo Hrvatsku kao destinaciju iz koje su prema svijetu potekle otvorene knjižnice, destinaciju koja omogućava dostupnost znanju,” objasnila je poduzetnica i znanstvenica Marinela Dropulić Ružić, koja usmjerava potencijal platforme prema turizmu Hrvatske.

Ideja otvorene knjižnice (One Country One Library) je prvi put predstavljena Hrvatskoj putem pilot projekta Croatia Reads koji je za vrijeme zimskih blagdana 2016. godine privukao desetke tisuća korisnika diljem zemlje (33 000 čitatelja svega četiri tjedna nakon lansiranja) i čiji je neočekivani uspjeh inspirirao “izgradnju” otvorene virtualne knjižnice.

Library of Croatia se otvara potkraj proljeća.

Komentiraj