Od ponoći skuplje gorivo, poskupljenje komentirao Štern

Od ponoći su poskupjele sve vrste goriva.

Prosječna cijena litre najprodavanijeg Eurosupera 95 poskupjela je za 10 lipa i sada iznosi 10,17 kuna. Prosječna cijena litre dizela porasla je za 3 lipe pa sada iznosi 9,84 kune.

Poskupio je i autoplin. Prosječna cijena litre autoplina od ponoći iznosi 4,57 kuna, dok je prije tjedan dana iznosila 4,53 kune.

Naftni stručnjak Davor Štern danas je za HRT komentirao poskupljenja goriva. “Plin prati cijenu nafte. U nekakvoj budućnosti, u svijetu u kojem će biti preko 10 milijardi ljudi, mora se vratiti ili starim temeljnim vrijednostima ili izmisliti nešto novo. Kad govorimo o cijenama, one se skoro uvijek formiraju temeljem vijesti. Mi smo pod navalom lažnih vijesti, fake news, o tome svi govore. Ja sam iz toga izveo izvedenicu “fake value” – lažna vrijednost”, kazao je.

Dodao je da je, po njegovom mišljenju, nafta danas na granici najviše cijene koja bi se trebala dopustiti proizvođačima jer je u njoj sadržan toliki profit zbog kojeg cijelo čovječanstvo pati i trpi.

“To nije dobro ni proizvođačima jer svaka promjena cijene njima ruši njihovo dugoročno ulaganje, perspektivu ulaganja u nova nalazišta. Nama kao potrošačima isto tako ne odgovaraju stalne promjene cijena. Pitanje vrijednosti energije i energenata vrlo brzo će se morati naći na stolu ljudi koji odlučuju u svijetu”, kazao je Štern.

Komentiraj