Ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek izjavila je u četvrtak da Vlada kod nabave službenih automobila uzima vozila niže srednje klase povoljnih cijena, vodeći računa o uštedama, te napomenula da su Ministarstvu kulture potrebni automobili jer njegovi službenici često izlaze na teren.

“Koliko ja znam, u ministarstvima, pogotovo kod nas koji imamo ljude po terenu uzimaju se vozila s povoljnim cijenama”, rekla je Obuljen-Koržinek uoči Vladine sjednice novinarima koji su tražili komentar vijesti o nabavci novih automobila za državne službenike i rukovoditelje ukupne vrijednosti 220 milijuna kuna.

Ustvrdila je kako je sada svijest o nabavci službenih automobila puno viša i da se vodi računa o uštedama.

“Kad usporedim kako je to bilo prije i ovo sad, stvarno vidim da se vodi računa o tome da se postižu uštede, ali ljudi koji odlaze na teren moraju moraju imati adekvatna vozila, a to su sve vozila niže srednje klase”, rekla je.

Ministarstvu kulture potrebno je puno vozila jer puno djelatnika iz konzervatorskih odjela radi po terenu, kaže Obuljen-Koržinek.

Na upit o tome je li Ministarstvo kulture napravilo sve u skladu sa zakonom u slučaju u kojem Uskok provodi izvide oko radova na okolišu Meštrovićeva paviljona ministrica je uputila novinare da se obrate Gradu Zagrebu kao investitoru koji provodi taj postupak.

“Mi smo nadležni isključivo nadzirati provedbu Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, niti smo bili investitor, niti smo raspisivali javni natječaj, niti sudjelujemo u tome”, pojasnila je.

“Zatražili smo svu dokumentaciju, i u onom dijelu u kojem se radi o Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara ostaje još samo jedan dokument koji čekamo od Grada, a vezano je uz ekspertizu za zamjenu kamena”, napomenula je Obuljen-Koržinek.

Upitana je li joj prihvatljiv način na koji to radi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, odgovorila je kako bi svaki takav zahvat bilo dobro raditi kroz procedure koje uključuju javnu nabavu i javne natječaje.

“Takva je praksa Ministarstva kulture i Vlade, kad se nešto takvo zbiva uvijek provodimo javne natječaje i mislim da to treba tako raditi”, rekla je Obuljen-Koržinek.

Komentiraj