Oboren svjetski rekord u formacijskom letu bespilotnih letjelica

Unsplash/Ricardo Gomez Angel

Oboren je novi rekord u formacijskom letu bespilotnih letjelica u kineskom gradu Zhuhaiu. Ukupno 3 051 dronova letjelo je iznad grada.

Nakon što su brižno poredani u grupe, dronovi su nakon što je pao mrak poletjeli s nogometnog i atletskog stadiona, koji je u vlasništvu Pekinškog tehnološkog instituta. Ekipu je okupila i projekt je vodila tvrtka iz grada Shenzhena. Ovom prilikom su oborili rekord ruskog tima, koji je slično predstavljanje izveo uz korištenje 2 200 bespilotne letjelice.

Letovi u formaciji se obično izvode nakon što zađe Sunce, jer je svjetlosni šou, koji stvaraju dronovi, za publiku vidljiviji i efektniji. Za obaranje rekorda odabrana je tema aeronautike pa su bespilotne letjelice bez većih problema prikazale svemirsko robotsko vozilo, koje će početkom sljedeće godine krenuti na misiju istraživanja planeta Mars.

Velika usklađenost pilota, navigacijskih i softverskih sustava su nužni za uspješno izvođenje ovakvih velikih zadivljujućih formacija u zraku.

Zahtjevno je bilo predstaviti i trodimenzionalni prikaz prve kineske svemirske stanice Tiangong-1 kao i neke elemente satelitskog sustava BeiDou.

Komentiraj